VS overweegt om Nederlanders om wachtwoord te vragen

VS overweegt om Nederlanders om wachtwoord te vragen

De Amerikaanse overheid zou plannen hebben om onder meer Nederlandse reizigers die naar de Verenigde Staten afreizen te verplichten om hun wachtwoord voor social media evenals het adresboek van hun telefoon en financiële gegevens te delen vooraleer ze worden toegelaten in het land. Dit laten verschillende bronnen weten aan de Wall Street Journal. Deze nieuwe, opmerkelijke maatregel zou nodig zijn om het terrorisme tegen te gaan.

"Mocht er enige twijfel bestaan over de intenties van een reiziger die naar de Verenigde Staten wil komen, dan moet deze kunnen bewijzen dat hij hier om een legitieme reden komt."

Niet alleen moet de persoon in kwestie in een dergelijke situatie diens wachtwoord meedelen, bovendien kan er reizigers worden gevraagd om hun telefoon af te staan. Op deze manier kan worden nagegaan met welke andere personen de man of vrouw in kwestie communiceert.

"Wat er van een doorsnee telefoon kan worden afgehaald kan van onschatbare waarde blijken."

Wachtwoord voor social media

Niet alleen de telefoon van reizigers kan worden onderzocht, bovendien zou men reizigers kunnen verplichten om hun social media wachtwoorden af te staan. Op deze manier kan er worden onderzocht naar wie er persoonlijke berichten worden verzonden.

Dat er speciale aandacht wordt besteed aan de social media pagina’s van mensen die Amerika willen bezoeken is niet nieuw. Vorig jaar nog koos het Amerikaanse ministerie van Homeland Security er bijvoorbeeld voor om de immigratieformulieren aan te passen.

In de documenten moeten op vandaag dan ook de gebruikersnamen van social media accounts van de reizigers worden aangegeven, hoewel moeten niet helemaal correct is. Het invullen van de namen is namelijk niet verplicht.

Uitsluitend voor reizigers uit moslimlanden?

Het plan dat nu op tafel ligt om niet alleen de naam, maar ook het wachtwoord van allerhande social media te vragen zou in het bijzonder gelden voor reizigers die afkomstig zijn uit moslimlanden.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *