Presenteert EU in juni maatregelen over toegang tot versleutelde chats?
Wordt het binnenkort voor opsporingsdiensten dan toch eenvoudiger mogelijk om toegang te krijgen tot versleutelde berichten? Als het aan de Europese Unie ligt alvast wel.
De EU zou dan ook in juni enkele maatregelen willen voorstellen. Het zou hierbij gaan om wetgeving evenals vrijwillige maatregelen die onder meer gericht zouden zijn op diensten als WhatsApp.
Drie of vier opties
Het nieuws is afkomstig van Věra Jourová, de Eurocommissaris voor Justitie. Zij stelde in een mededeling dat er drie of vier opties zouden worden voorgesteld. Hierbij zou er niet alleen sprake zijn van een bindende regelgeving, daarnaast moeten er ook vrijwillige overeenkomsten met bedrijven kunnen worden aangegaan. Deze laatste maatregelen hebben als specifiek doel om er voor te zorgen dat er in de toekomst een snelle oplossing kan komen. Tegenwoordig nemen onderhandelingen over regelgeving zeer veel tijd in beslag en daar wil men bij de EU vanaf. Wat de exacte inhoud van de nieuwe maatregelen zal zijn is evenwel nog niet bekend.
Afhankelijk van medewerking van providers
De nieuwe maatregelen die zouden worden genomen komen er onder druk van drie landen, namelijk Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Duitsland liet eerder reeds optekenen dat het graag dezelfde verplichtingen die nu reeds gelden voor telecomaanbieders wil gaan toepassen voor diensten als WhatsApp en Skype.
Jourová zei verder in deze kwestie nog het volgende;
"Op dit ogenblik zijn niet alleen politiemensen, maar ook rechters en officieren afhankelijk van de medewerking van de providers om zich toegang te kunnen verschaffen tot vaak cruciale bewijsstukken.
Het spreekt voor zich dat dit niet de manier is waarop wij de veiligheid van de Europese burgers kunnen garanderen. We zijn op vandaag nog steeds afhankelijk van vrijwillige acties en daar moet nu maar eens een concrete regelgeving over verschijnen.”
Reeds langere tijd vraag om wettelijke verplichting
Duitsland, maar ook Frankrijk zijn reeds langere tijd vragende partij om een wettelijke verplichting met betrekking tot het verkrijgen van toegang tot versleutelde berichten. In augustus van vorig jaar brachten de beide landen nog een gezamenlijk standpunt naar buiten.
Diverse EU-landen gaven bovendien vorig jaar in november aan tegen encryptie aan te lopen in strafrechtelijke onderzoeken. Naar aanleiding van deze stelling zei eurocommissaris Julian King in december nog dat er geen concrete plannen waren om wetgeving op vlak van encryptie te introduceren.