Private Internet Access Review

Private Internet Access Review

Private Internet Access VPN logo

3.5

(3.5)
Sterk privacybeleid
Uitgebreid servernetwerk
Meerdere anonieme betalingsmethoden

Gebruiksgemak

70/100
70/100

Privacy

80/100
80/100

Beveiliging

70/100
70/100

Servers

70/100
70/100

Snelheid

60/100
60/100

Helpdesk

70/100
70/100

Onze uitgebreide Private Internet Access review test deze goedkope VPN op alle fronten. Van snelheid tot de helpdesk, we testen de apps en programma’s en inspecteren de privacy policy. Weten of je nog kwaliteit krijgt bij een goedkope VPN? Lees dan verder en kom erachter of PIA waar voor je geld geeft.

Jurisdictie

Verenigde Staten van Amerika

Logbeleid

No-logging beleid

Audit

(Nog) geen audit

Torrents

Toegestaan

Gelijktijdige verbindingen

5

Protocollen

OpenVPN
L2TP/IPsec
PPTP

Onbeperkt data

Ja

Servers

49+ servers

29+ landen

Platformen

Windows
Mac
Linux
Android
iOS
iPadOS
Router

Streaming

Amerikaanse Streaming
Nederlandse Streaming
Britse Streaming
Overige Streaming

Netflix

Amerikaans

Prijs

Vanaf $3,33 per maand

Niet-goed-geld-terug

7 dagen niet-goed-geld-terug of nee

Per account kan je 5 gelijktijdige verbindingen maken met PIA. Voor de prijs (maar $3,33 per maand!) is het aantal gelijktijdige verbindingen al hoog bij deze VPN. Bij sommige VPN providers mag je maar één OpenVPN verbinding tegelijkertijd maken. De andere gelijktijdige verbindingen gaan dan via een langzamer of onveiliger protocol. Private Internet Access maakt hierbij geen onderscheid in protocollen. Je kan de 5 gelijktijdige verbindingen gebruiken zoals je wil.

Private Internet Access VPN Officiële Website

Natuurlijk zijn er meer VPN providers die 5 of meer gelijktijdige verbindingen toestaan. Ook zonder rekening te houden met welk protocol je gebruikt. Die zijn vaak een stuk duurder of je kan maar één OpenVPN (het snelste en meest veilige protocol) verbinding maken.

Alle gangbare VPN protocollen worden ondersteund bij Private Internet Access, van het hedendaagse OpenVPN tot het ouderwetse PPTP en L2TP. Vooral als je meerdere apparaten hebt is de kans aanwezig dat één van de apparaten geen OpenVPN ondersteund. Dan is L2TP een goed alternatief.

Betalingsmogelijkheden

Betalen kan bij Private Internet Access met bijna alles, zelfs waardebonnen van allerlei Amerikaanse winkels. PayPal, credit card of Bitcoin tot allerlei waardebonnen. Met een Starbucks waardebon van $25,- kan je 100 dagen VPN kopen.

Wel jammer dat ze alleen Amerikaanse waardebonnen aannemen. Ook kan je met waardebonnen geen doorlopend abonnement afsluiten, met PayPal, credit card, Amazon en OKPay kan dit wel. Geaccepteerde betalingsmethoden voor doorlopende abonnementen bij PIA zijn PayPal, credit card, Amazon en OKPay. Alternatieve betalingsmethoden waarmee je geen doorlopend abonnement kan nemen: Bitcoin, Ripple, CashU, iOS in-app aankopen en waardebonnen.

Privacy en logging policy

Als je op de naam van deze VPN mag vertrouwen houden ze niets bij, en dat klopt. Zowel in de veelgestelde vragen als de privacy policy staat duidelijk dat PIA geen gegevens logt.
Ook in de praktijk merk je dat dit echt een anonieme VPN is.

Om spam via de VPN te beperken heeft PIA een whitelist van mailservers die berichten kunnen versturen. Dit klinkt drastisch maar is helaas nodig om te voorkomen dat alle IP-adressen van PIA door misbruik wereldwijd geweigerd worden. Daardoor het merendeel van de mailservers en websites wereldwijd verkeer vanaf PIA IP-adressen weigeren. Resultaat zou een onbruikbare VPN service zijn, onwenselijk voor alle partijen (behalve voor Private Internet Access concurrenten natuurlijk.

In de privacy policy is duidelijk te zien welke data Private Internet Access wel en niet opslaat. Alle data die PIA nodig heeft om je anoniem de VPN te laten gebruiken kan je zelf invoeren (en dus ook zelf beïnvloeden). Van je emailadres tot betalingsgegevens. Wil je extra anoniem VPN-en? Dan maak je gewoon een anoniem emailadres aan en betaal je met Bitcoin. Via diverse websites kan je binnen een paar minuten een Bitcoin wallet aanmaken.

In alle landen waar het verplicht is om data te loggen omzeilt PIA deze wetten doordat de VPN geen internetprovider is maar een privaat netwerk. Wettelijk zijn internetproviders in sommige landen verplicht om te loggen welke websites hun klanten bezoeken. Doordat Private Internet Access geen internetprovider is maar een privaat netwerk gelden deze wetten niet voor de VPN provider.

We can unequivocally state that our company has not and still does not maintain metadata logs regarding when a subscriber accesses the VPN service, how long a subscriber’s use was, and what IP address a subscriber originated from. Moreover, the encryption system does not allow us to view and thus log what IP addresses a subscriber is visiting or has visited.

Bovenstaande quote geeft een goed beeld over PIA: Deze VPN is zo anoniem dat zelfs eigen medewerkers niet kunnen zien wat klanten doen.

Anoniem downloaden en uploaden via Torrents en P2P file-sharing toegestaan?

Niet geheel onverwacht mag je met deze anonieme VPN gewoon Torrents en andere file sharing applicaties gebruiken. Op het PIA Forum is zelfs een P2P forum gedeelte waar je ondermeer hulp kan krijgen bij het maximaliseren van je down- en upload snelheid in je Torrent applicatie en port forwarding instellingen.

Private Internet Access VPN Forum

Zelfs als je VPN verbinding opeens verbreekt grijpt de Private Internet Access applicatie direct in door middel van de Internet Kill Switch. De applicatie verbreekt direct al het internetverkeer om te voorkomen dat je echte IP-adres lekt. Pas op het moment dat je de VPN verbinding hebt hersteld gaat de rest van het internetverkeer verder. Een boete oplopen door het downloaden van Torrents zit er dus niet in met PIA.

Server locaties

Hoewel er VPN providers zijn met een uitgebreider serverpark zullen de meeste gebruikers goed uitkomen met Private Internet Access. Voor de meeste toepassingen zoals geblokkeerde websites omzeilen en extra online privacy is deze VPN meer dan prima.

Leuk detail is dat PIA voor elke server in hun netwerk een nieuwe boom plant via het EDN Canopy Project. Met 35+ server locaties in 24+ landen heeft Private Internet Access meer dan 3190 IP-adressen om je online te verbergen. Hoewel dat veel lijkt heeft concurrent IPVanish meer dan 40000 (ja, veertigduizend) IP-adressen.

Apps, gebruiksvriendelijkheid en extra’s

Voor zowel Windows als Mac ziet de desktop applicatie er op z’n zachtst gezegd enigzins basic uit. Zeker in vergelijking met strak ontworpen applicaties van concurrerende VPN providers is dit even wennen. Natuurlijk gaat het om de functionaliteit maar het oog wil ook wat.

Private Internet Access VPN voor Mac

Om eerlijk te zijn liep de eerste poging wat stroef. Op een later tijdstip werkte alles perfect maar de eerste poging resulteerde in langzame en onstabiele verbindingen. De snelheid was niet alleen hoog op servers dichtbij (Nederland in dit geval). Ook servers verder weg in de VS haalden torenhoge snelheden met deze VPN provider.

Private Internet Access VPN Speedtest

Mobiel werkt PIA net zo goed, hoge snelheden en een stabiele VPN verbinding. Net zoals de desktop applicatie heeft de mobiele app geen onnodige toeters en bellen. De Private Internet Access app doet gewoon wat ‘ie moet doen: makkelijk VPN verbindingen maken.
Vanaf het hoofdmenu kan je kiezen met welke server de app verbinding moet maken. Daarna zet je de VPN aan met een niet te missen schuifknop.

Gebruiksvriendelijk is de Private Internet Access app zeker, doordat er weinig toeters en bellen zijn kan je bijna niks verkeerd doen. In tegenstelling tot de desktop applicatie die de beginnende VPN gebruiker in de war kan brengen met allerlei geavanceerde instellingen.

 

Private Internet Access VPN voor iOS en Android

PIA VPN op iPhone

Control panel en account

Na de eerste keer inloggen adviseert PIA om het willekeurige wachtwoord dat je hebt gekregen te veranderen. Als je handmatig je VPN instelt en gebruik maakt van L2TP of zelfs PPTP (niet aan te raden in verband met gebrek aan encryptie) kan je de login gegevens hier aanmaken.

Let op: deze zijn verschillende van je normale login gegevens voor het control panel. Een beetje verwarrend maar dit zorgt wel voor een extra laag beveiliging. Voor de rest is er weinig te doen in het Private Internet Access control panel. Dat komt overeen met de algemene ervaring met PIA: erg basic, geen toeters en bellen.

Helpdesk en ondersteuning

Hoewel je zou denken dat een goedkope VPN provider als eerst inlevert op de support en helpdesk is dit niet het geval bij PIA. De antwoorden van medewerkers zijn in veel gevallen niet erg persoonlijk maar je wordt wel goed geholpen. Live chat is bijna altijd direct beschikbaar, email support heeft meestal een wachttijd van ongeveer 2 uur.

Vraag verstuurdAntwoord
11:0511:06 (Live chat support)
12:1912:21 (Live chat support)
09:1209:13 (Live chat support)

Zoals de provider beloofd is de wachttijd op live chat echt kort. Vanaf het versturen van je vraag tot het moment dat een medewerker je verder helpt ben je nooit meer dan 2 minuten kwijt. Goede service voor een erg lage prijs ($3,33 per maand).

Vergelijking Private Internet Access VPN abonnementen

Alle Private Internet Access abonnementen zijn hetzelfde, het enige dat verschilt is de prijs per maand en looptijd. Ongelimiteerd toegang tot alle server locaties is standbij voor alle PIA klanten, ongeacht je abonnement. Je krijgt meer dan 35 server locaties in +24 landen, daarmee komt het totale aantal dynamische IP-adressen dat je kan gebruiken op ongeveer 3190.

De duurste optie is het maandabonnement van $6,95. Veel goedkoper is de optie voor een jaar voor $3,33 per maand. Omgerekend pak je daarmee 52% korting!

Gratis Private Internet Access proberen?

Zoals veel andere VPN providers kan je PIA zonder risico proberen. Binnen 7 dagen na aankoop kan je het abonnement kostenloos stoppen en krijg je al je geld terug. Uit de PIA refund policy:

If you are less than 100% satisfied with the PrivateInternetAccess.com VPN service, we will gladly refund your payment if the refund is requested within seven (7) days from the date of the purchase. Requests made later than the 7 day purchase date window will be denied.

Beoordeling en ervaringen met Private Internet Access

Dit is echt de allergoedkoopste VPN provider die je waar voor je geld geeft. Snelle support en een degelijk aantal server locaties met hoge snelheid. Ik wil wel direct toevoegen dat de kwaliteit overeen komt met de prijs. Bijvoorbeeld de desktop applicatie die eruit ziet alsof ie rechtstreeks uit Windows 98 komt. Werkt prima, maar de hedendaagse gebruiker wil steeds vaker een mooi en gebruiksvriendelijk programma.

Privacy geörienteerde VPN gebruikers zijn beter uit met ExpressVPN maar als je een spotgoedkope VPN wil is Private Internet Access het allerbeste alternatief. Twijfel je of Private Internet Access de beste VPN is voor jou? Lees meer VPN reviews, er zijn meerdere alternatieven met minstens zo goede service. Als je een goedkopere VPN zoekt zal je alleen bedrogen uitkomen, Private Internet Access is één van de beste de beste goedkope VPNs.

 • Gebruiksgemak
  (3.5)
 • Privacy
  (4)
 • Beveiliging
  (3.5)
 • Servers
  (3.5)
 • Snelheid
  (3)
 • Helpdesk
  (3.5)
Sending
User Review
4 (1 vote)
Score 
(4.8)
Voordelen
Sterk privacybeleid
Uitgebreid servernetwerk
Meerdere anonieme betalingsmethoden
Nadelen
Hoofdkantoor in de VS

7 dagen niet-goed-geld-terug. Vanaf 3,33 per maand

Comments (9)

 1. Jur
  27 januari 2016 at 10:14 pm

  Hulu en ABC werken niet met deze service

 2. vpnService.nl
  3 februari 2016 at 12:05 pm

  Momenteel krijg ik het met Private Internet Access ook niet werkend. Na een aantal VPN providers lukte het eindelijk met IBVPN maar alleen met de speciale “ibDNS over VPN” server. Alle andere servers worden geblokkeerd.

  Let op:
  – Betreffende server staat in de applicatie helemaal onderaan in de serverlijst.
  – Je IP-adres lijkt niet te veranderen met die server, ook niet met onze wat is mijn IP-adres tool, toch werkt het.

 3. VD Noots
  30 september 2016 at 3:54 pm

  Eindelijk een goed onderbouwde review over deze VPN! Heb op basis van je bevindingen een jaarabonnement afgesloten bij deze club. Ga zo door. 😀

 4. Ster
  17 oktober 2016 at 8:23 pm

  Hallo,
  Ik heb heel wat opgestoken over VPN met behulp van jouw website. Toch wil nog even checken of ik het volledig heb begrepen dmv volgende vraag:
  Als de VPN dienst geen server heeft staan in het land waarvan je bv een ‘beschermde’ uitzending gemist wil bekijken, dan zal dit niet lukken omdat je dan altijd inlogt met een server uit het buitenland.

  Ik zou een voorbeeld willen geven ter verduidelijking. Ik wil een beschermde uitzending gemist bekijken in België, maar ik ben in Nederland en bv PIA heeft (volgens de landenvlaggen op hun website) geen server in België, dan zal ik het bericht krijgen dat ik geen toelating heb om dit programma te bekijken vanuit het buitenland?

  Is dit een juiste conclusie mijnentwege?
  Alvast heel veel dank voor uw antwoord
  P.S. Ik vind geen volledige lijst van die servers bij PIA (enkel de vlaggen)

 5. vpnService.nl
  18 oktober 2016 at 12:15 pm

  Beste Ster,

  Fijn dat je wat hebt kunnen leren hier. 🙂 Als je een geblokkeerde uitzending uit België wil kijken heb je een VPN provider nodig met een server in België. Private Internet Access heeft momenteel geen server in België.

  Zoek je een VPN met Belgische servers? Dan kan ik je VyprVPN en IBVPN aanraden.

 6. Frans
  2 november 2016 at 9:36 am

  Hallo,

  Kan ik met PIA in Frankrijk (of in een ander land) naar Horizon Go van Ziggo kijken zonder beperkingen?
  Dat vraag ik namelijk omdat in uw artikel over Horizon Go in het buitenland niet deze VPN provider tegenkom.

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

 7. vpnService.nl
  2 november 2016 at 9:57 am

  Beste Frans,

  Ik heb Private Internet Access niet kunnen testen met Horizo Go. Hier lees je met welke VPN je Horizon Go in het buitenland kan kijken.

  Met vriendelijke groet,

  Robin, vpnService.nl

 8. VPN
  10 december 2016 at 12:00 pm

  Hallo,

  Zeer duidelijk artikel, goed om even alles op een rijtje te hebben.
  Ik ben reeds een jaar gebruiker van PIA en dit bevalt prima, ik heb geen ervaring met andere VPN services.
  Wat me alleen opvalt is dat ik zelden iemand hoor spreken over de CAPTCHA controles die je zeer regelmatig krijgt tijdens het surfen op internet met VPN.
  Dit kan echt heel hinderlijk zijn om weer ‘plaatjes met verkeersborden’ en weer ‘plaatjes met winkelpuien’ te moeten selecteren voordat je op je gewenste internetpagina komt.
  Ik kan niet inschatten of bij andere VPN providers dit ook nodig is.

  Bedankt.

 9. vpnService.nl
  12 december 2016 at 9:04 am

  Dat is een gevolg van de no-logging policy van PIA. Doordat ze niks bijhouden kunnen ze ook abuse niet bannen. Daardoor zijn er veel bots op het PIA netwerk, daar heeft Google niet zoveel mee. 😉

  Hoewel veel VPN diensten hier last van hebben moet ik wel zeggen dat het bij PIA extreem is. Andere VPN providers zoals IPVanish en NordVPN hebben hier véél minder last van.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *