NordVPN Review

NordVPN Review

4.3

(4.3)
Zeer sterk privacybeleid
Zeer gebruiksvriendelijk
Snelle servers

Gebruiksgemak

90/100
90/100

Privacy

90/100
90/100

Beveiliging

90/100
90/100

Servers

90/100
90/100

Snelheid

90/100
90/100

Helpdesk

70/100
70/100

Specificaties NordVPN

In deze review test ik de zero-logging VPN dienst NordVPN. Ik test alle aspecten van gebruiksvriendelijkheid, server locaties en snelheid, apps en de privacy policy. Wil je weten of NordVPN een goede keus is? Lees verder, dan deel ik mijn ervaringen met je.

Met een hoofdkantoor in Panama weet je al zeker dat NordVPN een no-logging VPN dienst is. Daardoor dus erg goed voor je online privacy. Daarbij hoort natuurlijk onbeperkte data en toegang tot de meeste veilige en snelle VPN protocollen. Wat dat betreft laat NordVPN niets te wensen over. Doordat je 6 gelijktijdige verbindingen kan maken per account kan je veel apparaten tegelijkertijd verbinden met de VPN.

Voor de allerdaagse gebruiker heeft NordVPN een eigen VPN app ontwikkeld voor vrijwel elk apparaat. Maar er is ook rekening gehouden met powerusers die bijvoorbeeld Tor over VPN willen of een dubbele VPN (bijvoorbeeld van Nederland naar Rusland of andersom). Je raad het al, Bittorrent en ander P2P verkeer is gewoon welkom bij deze anonieme VPN.

Jurisdictie

Panama

Logbeleid

No-logging beleid

Audit

Audit door PricewaterhouseCoopers

Torrents

Toegestaan

Gelijktijdige verbindingen

6

Protocollen

OpenVPN
IKEv2/IPsec
TLS v1.2 voor browser extensies

Onbeperkt data

Ja

Servers

5640++ servers

60+ landen

Platformen

Windows
Mac
Linux
Android
iOS
iPadOS
Router

Streaming

Amerikaanse Streaming
Nederlandse Streaming
Britse Streaming
Overige Streaming

Netflix

Amerikaans
Brits
Frans
Spaans
Duits
Turks

Prijs

Vanaf €3,17 per maand

Niet-goed-geld-terug

30 dagen niet-goed-geld-terug

Apps & Features

De makkelijkste manier om NordVPN te gebruiken zal voor de meeste mensen de NordVPN app zijn. Deze VPN app is beschikbaar op Windows, Mac, iOS en Android. Onder alle officieel ondersteunde platforms vinden we Linux, Chrome OS, Windows Phone, Raspberry Pi, DD-WRT routers, Tomato routers, Synology, Asustor, AsusWRT (+ Merlin) en pfSense.

Voor de gemiddelde gebruiker klinkt dat misschien wat overdreven maar voor iedereen die serieus wil VPN-en is dit een goed teken. Alle versies van de NordVPN app laten je makkelijk verbinding maken met elke server. Via de Quickconnect maakt NordVPN verbinding met de dichtstbijzijnde server. Handig als je op openbare WIFI zit en snel beveiligd moet zijn.

NordVPN Review desktop app macOS

 

Voor extra beveiliging van je privacy en data gebruik je de Kill Switch. De VPN Kill Switch voorkomt dat je echte IP-adres uitlekt als de VPN onverhoopt verbreekt. Als de VPN verbinding onverwacht verbreekt zorgt de Kill Switch ervoor dat alle vooraf ingestelde applicaties afgesloten worden. Bijvoorbeeld je browser of Bittorrent programma.

Heb je nóg meer zekerheid nodig dan gebruik je de Kill Switch in combinatie met Start on Boot + de Connect on Start functie. Start on Boot zorgt ervoor dat de NordVPN app meteen opent als je computer start. Daarna zorgt de Connect on Start functie ervoor dat de app direct verbinding maakt met de VPN. Je kan vooraf instellen met welke server de app verbinding moet maken.

NordVPN Kill Switch, Connect on Start en Start on Boot functie

 

Mobiele NordVPN apps werken net zo makkelijk als de desktop varianten maar hebben geen VPN Kill Switch, Start on Boot en Connect on Start functie. Als je de mobiele NordVPN app gebruikt is het wel aan te raden om de Connect on Demand functie te gebruiken. Daarmee herstelt de app automatisch de VPN verbinding na het wegvallen van je internetverbinding.

NordVPN iOS VPN Beveiliging

 

Om te voorkomen dat je eigen IP-adres lekt blokkeert de app de internetverbinding tijdens het zoeken naar een nieuwe server. Naar alle waarschijnlijkheid heb je deze functie niet vaak nodig. Maar juist op instabiele netwerken zoals openbare WIFI is het extra belangrijk om niet zonder VPN gebruik te maken van je mobiele apparaat.

Helpdesk

Aan het klantengedeelte van de NordVPN website is alles zo simpel mogelijk gemaakt. Je kan in een oogopslag zien wanneer je abonnement afloopt en je laatste betaling is gedaan. Een klik verder kan je je wachtwoord veranderen of de NordVPN app downloaden.

Op de serverstatus pagina kan je zien hoe druk de servers bezet zijn. Handig als je een drukke server zoekt om anoniem in de massa te verdwijnen. Of juist een server met zo min mogeijk gebruikers voor een snelle Torrent download. Erg overzichtelijk en in tegenstelling tot sommige andere VPN providers echt een verademing dat het so simpel kan zijn.

NordVPN Server Status

 

Gelukkig is de rest van NordVPN dik in orde maar de klantenservice is qua reactietijd niet om over naar huis te schrijven. In de tijd dat ik NordVPN testte heb ik de support gelukkig maar 3 keer nodig gehad. De laatste keer werd ik binnen een uur geholpen. Twee keer liet een reactie dagen op zich wachten. Met de reactie werd ik wel goed geholpen maar bij een premium VPN provider mag je verwachten dat je binnen een dag geholpen wordt.

Vraag verstuurdAntwoord
19 december 09:0624 december 15:03
5 december 15:4710 december 19:01
1 december 2016 10:181 december 2016 10:38

Privacy en anonimiteit

Geen logs, nul. NordVPN voert bedrijf onder de jurisdictie van Panama. Doordat er in Panama geen wetten omtrent dataretentie en logging bestaan hoeft NordVPN niets te loggen. Bij het aanmaken van je account hoef je geen persoonlijk identificeerbare gegevens te verstrekken. Het enige dat NordVPN van je weet is het volgende (rechtstreeks uit de NordVPN voorwaarden):

E-mail van de gebruiker – om het laatste NordVPN-nieuws toe te zenden, en een vergeten wachtwoord op te vragen.
Gebruikersnaam – dit is nodig om een VPN-verbinding te maken.
Betalingsinformatie – wij slaan factuurgegevens op in geval van een verzoek om teruggave.

Als je het abonnement ook nog eens betaalt met Bitcoin voeg je nog een extra laag privacy toe. Wil je met Bitcoin betalen maar heb je nog geen Bitcoin wallet? Begin dan hier met een Bitcoin wallet te kiezen.

Servers

Server locaties bij NordVPN zijn enorm gevariëerd en goed verdeeld. Op het moment dat ik deze review schrijf heeft NordVPN 5640+ servers wereldwijd in 60 landen. Omdat de meeste VPN providers hun serverpark continue uitbreiden komen er naar alle waarschijnlijkheid alleen maar meer servers en landen bij.

Belangrijke VPN landen zoals Nederland, Zweden, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika zijn allemaal vertegenwoordigd bij NordVPN. Op de NordVPN Servers pagina vind je altijd een actueel overzicht.

NordVPN Review server map

Downloaden en Bittorrent

Bittorrent, andere P2P clients en filesharing is gewoon toegestaan bij NordVPN. Naast alle normale VPN servers heeft NordVPN 400+ speciale P2P servers. Deze VPN servers zijn geoptimaliseerd voor Bittorrent en ander P2P filesharing verkeer. Handig als je een downloadboete wil voorkomen.

NordVPN Review desktop app P2P servers

Abonnementsprijzen en betaalmethoden

Het enige verschil tussen de NordVPN abonnementen is de loopduur. Naast de 1, 2 en 3 jaarbonnementen kan je kiezen voor een maandabonnement. Elk abonnement heeft 5640+ server locaties in 60 landen wereldwijd en kan 6 gelijktijdige verbindingen aan. Er zit onderling geen verschil in functionaliteit van de abonnementen. Omgerekend betaal je het minste per maand als je het 3-jarige abonnement afsluit. Zeker als je de VPN meer dan een maand wil gebruiken is een langer abonnement de beste keus.

Je kan bij NordVPN gewoon betalen met iDeal via Paymentwall. Daarnaast zijn alle reguliere betalingsmethoden bij NordVPN te vinden: Credit card, PayPal, Bitcoin en Paymentwall. Hier kan je een actueel overzicht van alle betalingsmethoden bij NordVPN vinden.

LooptijdKosten per maand
1 maand€10,87
1 jaar€6,36
2 jaar€4,54
3 jaar€3,17

Trial en Geld-Terug-Garantie

NordVPN hanteert 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Totaal heb je dus 30 dagen om te beslissen of je het abonnement wel of niet wil houden. Via deze link kan je een NordVPN account aanmaken.

Beoordeling & Score

Je hebt ontzettend veel (5640+) servers om je internetverbinding mee te beveiligen. En omdat je maar één soort abonnementsvorm hebt kan elke klant van elke server gebruik maken. Geen keuzestress dus als het om abonnementen gaat.

Filesharing via Bittorrent en andere P2P programma’s is gewoon toegestaan bij NordVPN, iets wat bij veel andere VPN diensten verboden is. En omdat NordVPN geen logs bijhoudt ben je verzekerd van een extra laag privacy voor al je online activiteiten.

Streaming video fans zitten ook goed bij deze VPN. Alle NordVPN servers die ik testte (van dichtbij tot heel ver weg) gaven me meer dan genoeg snelheid om HD video te streamen via diverse diensten zoals Youtube, Ziggo Go en Netflix. Tot slot: Ik kan er niet omheen dat de reactietijd van NordVPN’s helpdesk op z’n minst matig is. Dat gezegd te hebben is elk ander onderdeel van de VPN erg sterk.

 • Gebruiksgemak
  (4.5)
 • Privacy
  (4.5)
 • Beveiliging
  (4.5)
 • Servers
  (4.5)
 • Snelheid
  (4.5)
 • Helpdesk
  (3.5)

Score 

(4.3)

Voordelen

Zeer sterk privacybeleid
Zeer gebruiksvriendelijk
Snelle servers in (bijna alle landen)

Nadelen

Redelijke helpdesk

30 dagen niet-goed-geld-terug. Vanaf €€3,17 per maand

Comments (2)

 1. Cétje
  17 november 2016 at 11:23 pm

  Ik heb nog een relaxte couponcode gevonden: deze VPN kortingscode gaf mij 70% korting op een jaarabbo. succes 🙂

 2. IsActio0nz
  20 december 2016 at 8:22 pm

  Nice Cetje

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sending