Optimale privacy instellingen voor je Mac

Bescherm je identiteit
met de optimale privacy instellingen op je Mac

Rechtstreeks uit de fabriek heeft je Mac privacy instellingen die hier en daar wat aangepast moeten worden. Zeker als je probeert je online privacy te waarborgen of te verbeteren is dit een essentieel onderdeel.

macOS Privacy Instellingen

Zelfs als je een VPN gebruikt is het belangrijk dat de Privacy instellingen van je Mac goed ingesteld staan. Anders kan een app, website of hacker alsnog makkelijk je echte IP-adres en locatie achterhalen.

Hieronder laat ik je zien hoe de Privacy Instellingen van je Mac makkelijk aangepast kunnen worden. Begin door de Systeemvoorkeuren te openen en kies daar voor “Beveiliging en Privacy”

Mac Privacy instellingen aanpassen in Systeemvoorkeuren

Begin door de Systeemvoorkeuren te openen en kies daar voor “Beveiliging en Privacy”

Locatievoorzieningen

Om te voorkomen dat je locatie uitgelezen en opgeslagen wordt kan je locatievoorzieningen het beste uitschakelen. Als je waarde hecht aan je online privacy is het niet genoeg om alleen locatievoorzieningen uit te schakelen.

Locatievoorzieningen uitschakelen op Mac in privacy instellingen

Accepteer niet zomaar locatieverzoeken van apps en websites. Daarmee geef je ook je echte locatie prijs, zelfs als je een VPN gebruikt!

Nadeel van locatievoorzieningen uitschakelen is dat sommige apps niet altijd alle data voorhanden hebben. Daardoor moet je vaak zelf je invoeren, bijvoorbeeld als je wil weten wat voor weer het is, of waar je in de buurt een restaurant kan vinden.

Bepaal welke Mac apps toegang hebben tot je contacten, agenda, herinneringen en foto’s

Veel apps vragen toegang tot je contacten. Voor de ene app is dat wat logischer dan de andere, maar je kan je beter afvragen of het wel echt nodig is dat een app je contacten kan uitlezen. Vooral als je privacy belangrijk voor je is kan je toegang tot je contacten beter uitschakelen.

Contactgegevens delen uitschakelen op Mac in privacy instellingen

Hetzelfde geldt voor je agenda. Die staat bomvol persoonlijke informatie. Van een onschuldig etentje met vrienden tot die beschamende afspraak bij de dokter.

Afhankelijk van hoe intensief jij je agenda bijhoudt kan iemand ontzettend veel vertrouwelijke informatie inwinnen met toegang tot je agenda. Uitschakelen! Net als je herinneringen en foto’s.

Herinneringen en foto's delen uitschakelen op Mac in privacy instellingen

Toegankelijkheid op Mac: Welke apps mogen je computer besturen?

De Toegankelijkheid optie op Mac is de meest gevaarlijke optie om in te schakelen. Elke app die in Toegankelijkheid aangevinkt staat heeft toestemming om je computer te besturen.

In de praktijk varieert dat van het onschuldig groter en kleiner maken van vensters tot je Mac omtoveren tot onderdeel van een botnet.

Hier horen eigenlijk geen apps aangevinkt te staan, tenzij je zelf een hele goede reden hebt om een app volledige toegang tot je computer te geven.

Toegankelijkheid aanpassen in privacy instellingen Mac

Een veelgebruikte app waarvan de meeste gebruikers niet weten (of vergeten) dat deze volledige toegang tot je hele computer heeft is Dropbox.

Dropbox heeft dus niet alleen toegang tot alle bestanden die je synchroniseert met Dropbox maar kan ook je hele Mac besturen. Meer privacy? Uitvinken!

Mac-analyse gegevens naar Apple sturen? Of liever niet?

Bij het verbeteren van je online privacy is het zaak om zo min mogelijk gegevens te versturen die jou kunnen identificeren. Hoewel veel analyse-gegevens van je Mac geanonimiseerd zijn is het beter om het verzenden van deze gegevens uit te schakelen.

Mac analyse gegevens versturen uitschakelen

Extra tips om je privacy te verhogen als je een Mac gebruikt

Na het verbeterd instellen van de Privacy Instellingen op je Mac heb ik hieronder nog een paar extra tips. Daarmee beveilig je jouw Mac net iets beter waardoor je minder risico loopt om gehackt te worden.

Automatisch uitloggen na een aantal minuten

Toegankelijk vanaf elke tab in Beveiliging en privacy instellingen > Geavanceerd > Log uit na een inactieve periode van 20 minuten.

Je kan hier zelf bepalen wat voor jou de juiste periode is. Bijvoorbeeld 20 minuten.

Automatisch uitloggen op je Mac na minuten

Direct wachtwoord nodig na vergrendeling, sluimerstand of schermbeveiliging

Vraag om wachtwoord: meteen na start van sluimerstand of schermbeveiliging

Direct wachtwoord vragen na uitloggen/vergrendelen in Mac privacy instellingen

Mac FileVault encryptie inschakelen

FileVault is het encryptiemechanisme dat Apple gebruikt voor haar Mac producten. FileVault versleuteld alle bestanden op je harde schijf. Daardoor kunnen hackers andere personen niet bij je bestanden.

Let op: Wachtwoord vergeten met FileVault ingeschakeld? Dan kan alleen je herstelcode nog toegang geven tot je de gegevens op de harde schijf.

Ben je het wachtwoord én de herstelcode kwijt? Dan heb je geen toegang meer tot je gegevens.

Mac Filevault inschakelen voor meer privacy en beveiliging van je gegevens

Firewall instellingen op Mac voor optimale privacy

Standaard staat Stealth modus uitgeschakeld op je Mac. Toch is een een goede reden om Stealth modus te gebruiken. Stealth modus zorgt ervoor dat je Mac niet reageert op ping-verzoeken.

Daardoor is het voor kwaadwillenden lastiger om erachter te komen dat je Mac bestaat. Als de buitenwereld niet weet dat je computer bestaat dan is de kans dat je gehacked wordt ook een stuk kleiner.

Het nadeel is dat je bij netwerkproblemen soms lastiger een diagnose kan stellen.

Mac Firewall instellingen aanpassen

Stealth modus op Mac voor betere privacy

De volgende stap om je online privacy te beschermen is het installeren van een VPN. Lees waar je op moet letten bij het kiezen van de Beste VPN.

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Stuur me gewoon een bericht of laat hieronder een reactie achter.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*