Android VPN

Android VPN

Lees hoe je handmatig of automatisch de instellingen voor je VPN service configureert op elke Android tablet of smartphone. Het makkelijkst is om de .ovpn bestanden en het certificaat van je VPN provider te downloaden. Deze kan je importeren in de VPN applicatie die we gebruiken in deze tutorial.

Android VPN Aanbieders Top 3

Veilig, makkelijk en snel een VPN op je Android. Met deze VPN-aanbieders heb je binnen een paar minuten een VPN op je Android. Deze VPN-aanbieders heb ik uitgebreid getest met de laatste twee releases van Android. Ook zijn deze aanbieders geschikt voor anoniem surfen op Android, torrents en het unblocken van diverse streamingdiensten. Als je een VPN van onderstaande VPN providers gebruikt gaat de configuratie automatisch. Je hoeft dan handmatig niets in te stellen.

Hulp nodig bij het kiezen van een VPN? Bekijk de Beste VPN’s van dit moment. Of stuur me een bericht, ik help je graag verder.

Automatisch Android VPN instellen (Aanbevolen)

Na het kiezen van een VPN provider (hierboven) kan je de app installeren. Bij elke VPN aanbieder werkt dat net iets anders maar in grote lijnen is het proces hetzelfde. Je maakt je VPN account aan, installeert de app en maakt verbinding met de gewenste locatie:

Android VPN

Handmatig Android VPN instellen (Alleen in specifieke situaties)

Hieronder kan je voor naslagdoeleinden het oude artikel vinden. Destijds was het instellen van een VPN op Android een stuk lastiger. Tegenwoordig kan je met bovenstaande VPN apps makkelijk en snel een VPN op je Android gebruiken.

Wat is OpenVPN en wat heb je nodig?

Om verwarring te voorkomen: OpenVPN is geen VPN provider. OpenVPN is de methode om verbinding te maken, ook wel bekend als het protocol. Het OpenVPN protocol is een makkelijke en veilige manier om verbinding te maken met een VPN service. De meeste VPN providers ondersteunen OpenVPN.

In vergelijking met alle bestaande VPN protocollen is OpenVPN sneller, makkelijker én beschikbaar op alle platformen. OpenVPN is ook makkelijk te installeren en kent goede ondersteuning.

 • Makkelijk te installeren
 • Veilig, snel en betrouwbaar
 • Beschikbaar op alle platformen

Checklist OpenVPN installeren op Android

Om te beginnen een Android tablet of smartphone en een van de VPN providers die het OpenVPN protocol ondersteunt.

 1. Android tablet of smartphone
 2. VPN provider met ondersteuning voor OpenVPN
 3. OVPN bestanden en CRT certificaat

Er vanuit gaande dat je een Android tablet of smartphone kan het zijn dat je alleen nog een VPN provider nodig hebt. Als je alles hebt kan je verder met de volgende stap: het instellen van je Android tablet of smartphone. Dit zijn de beste VPN’s voor Android:

ExpressVPN

Beste & Snelste VPN
30 Dagen Niet-Goed-Geld-Terug
Zeer Gebruiksvriendelijk

30 dagen niet-goed-geld-terug.

Vanaf $6,67 per maand

NordVPN

Beste Prijs Kwaliteit
45 Dagen Niet-Goed-Geld-Terug
Gebruiksvriendelijk

45 dagen niet-goed-geld-terug.

Vanaf €3,10 per maand

Surfshark

Goedkoopste Keus
45 Dagen Niet-Goed-Geld-Terug
Budget Prijs Kwaliteit

30 dagen niet-goed-geld-terug.

Vanaf €1,79 per maand

OVPN en CRT bestanden: Wat zijn het en wat doen ze?

Bestanden met de extensie .ovpn bevatten alle instellingen die nodig zijn om verbinding te maken met een VPN service. De meeste VPN providers die OpenVPN ondersteunen stellen deze bestanden beschikbaar aan hun klanten. Deze .ovpn bestanden kan je importeren in een OpenVPN applicatie zoals OpenVPN for Android die de instellingen direct overneemt.

Het .crt bestand zorgt voor 2 dingen: versleuteling en authenticatie van de verbinding. Authenticatie om de VPN applicatie te laten zien dat de gemaakte verbinding daadwerkelijk met je VPN provider is en niet met Pietje Puk of een hacker. Versleuteling om je data te beveiligen. Zelfs als je internetverkeer onderschept zou worden heeft de aanvaller alleen de versleutelde data in handen.

Automatisch instellen met .OVPN bestanden

Als je VPN provider OpenVPN ondersteunt heeft deze naar alle waarschijnlijkheid een mogelijkheid om de .ovpn configuratiebestanden en het .crt certificaat te downloaden.

Download de OpenVPN for Android app op Google Play

Ga vanaf je homescreen naar Google Play en download de OpenVPN for Android applicatie. Deze kan je vinden door “OpenVPN for Android” in te tikken in het zoekveld van Google Play, via deze link of via de Google Play badge hieronder.

Download op Google Play

Download OpenVPN for Android via Google Play

Na het zoeken op “OpenVPN for Android” kies je voor de juiste app (zie afbeelding voor het icoon). Tik daarna op “Install” rechtsboven en OpenVPN for Android begint met downloaden.

Klik op "Accept" om verder te gaan met de installatie

Na het downloaden van de OpenVPN for Android app krijg je een dialoogvenster. Klik op “Accept” om verder te gaan met de installatie. Na het installeren van de app kan je verder met de volgende stap: het downloaden van de juiste configuratiebestanden en het certificaat.

Download de .ovpn en .crt bestanden

Na het downloaden van de app ga je de juiste configuratiebestanden en het certificaat downloaden. Deze bestanden heb je nodig om verbinding te maken met de VPN service. Het .ovpn bestand laat de app weten met welke server de verbinding gemaakt moet worden. Het .crt bestand is een beveiligingscertificaat dat er voor zorgt dat je ook echt verbinding maakt met de VPN service (en niet met bijvoorbeeld een hacker).

Open je browser en ga naar de IPVanish website

Open de browser op je Android apparaat en volg deze link direct naar de .ovpn en .crt bestanden. Via deze link kom je terecht in de map met IPVanish configuratiebestanden en certificaten.

Je kan daar ook alle bestanden tegelijkertijd downloaden door de “configs.zip” te downloaden en uit te pakken. Om een .zip bestand uit te pakken op Android heb je een aparte .zip applicatie nodig. In deze tutorial downloaden we de bestanden één voor één zodat je naast de OpenVPN for Android app geen extra software nodig hebt.

Download link .ovpn en .crt bestanden

Download certificaat: "ca.ipvanish.com.crt"

Download eerst het bestand “ca.ipvanish.com.crt”. Dit is het certificaat dat je nodig hebt om verbinding te maken met de VPN server. Tik op het bestand en hou ingedrukt.

Bewaar het certificaat

Hierna krijg je een dialoogvenster waar je kan kiezen op het bestand op te slaan. Kies voor “Save link” om het .crt bestand op te slaan en ga verder naar de volgende stap.

Download de .ovpn configuratie

Alle .ovpn bestanden in deze directory/map zijn allemaal voorzien van landcodes. Bijvoorbeeld: in ipvanish-US-Ashburn-iad-a01.ovpn staan de letters US voor United States.

Als je een Amerikaans IP-adres nodig hebt kies je dus voor een .ovpn bestand dat begint met “ipvanish-US”. Wil je een Nederlands IP-adres? Kies dan voor een .ovpn bestand dat begint met “ipvanish-NL”. Zo kan je voor alle beschikbare landen het juiste .ovpn bestand downloaden.

Sla het configuratiebestand op waar je het makkelijk terug kan vinden

Standaard worden alle downloads opgeslagen in een vaste map. Waar deze map staat verschilt per tablet en telefoon. Sla de bestanden ergens op waar je deze makkelijk terug kan vinden. Je gaat de bestanden zometeen importeren in de VPN applicatie.

Importeer de .ovpn en .crt bestanden in de VPN app

Om het .crt certificaat en de instellingen van het .ovpn bestand in de app te krijgen gaan we deze importeren. Zo leest de app alle instellingen en het certificaat uit voordat je verbinding maakt met de VPN server.

Kies "Import" rechts boven
Open de “OpenVPN for Android” app en tik rechtsboven op “Import”. Als je op “Import” hebt getikt opent het bestandssysteem van je tablet of smartphone. Hier kan je navigeren naar de map waar je de bestanden hebt opgeslagen.

Selecteer het .ovpn bestand en kies links onder "Select"

Navigeer naar de map waar je de .crt- en .ovpn bestanden hebt opgeslagen en tik op het .ovpn bestand. Tik hierna linksonder op “Select”. Deze knop is slecht zichtbaar (vooral op schermen met hogere resolutie) en is nodig om door te gaan met de volgende stap.

Kies "Select" om het certificaat toe te voegen

Na het importeren van het .ovpn bestand kom je in het volgende scherm waar je de melding tegen komt dat er nog geen .crt certificaat gevonden is. Deze gaan we nu importeren om de configuratie compleet te maken. Tik rechtsboven op “Select” en navigeer naar dezelfde map waar het .crt bestand is opgeslagen.

Selecteer het .crt bestand en kies "Select" links onder

Tik op het .crt bestand en vink “Copy into profile” aan. Daarna tik je op “Select” linksonder om het importeren af te ronden.

Maak verbinding met de VPN service

Na het downloaden en importeren kan je daadwerkelijk verbinding maken met de VPN server. Vanaf het moment dat je verbinding hebt met de VPN service ben je de gelukkige bezitter van een ander IP-adres. Als het importeren gelukt is kom je weer terug in het hoofdscherm van de VPN app.

Tik het gemaakte VPN profiel om verder te gaan

Tik op het profiel dat je net hebt aangemaakt om de verbinding tot stand te brengen. In ons geval is het de Amerikaanse VPN server van IPVanish: “ipvanish-US-Ashburn-iad-a01”

Kies "I trust this application" en "OK"

Je krijgt nu een dialoogvenster met de vraag of je de app vertrouwd. We vertrouwen de app en tikken op “I trust this application”. Hierna zal de app je vragen om je gebruikersnaam en wachtwoord van de VPN service. Als je geen gebruikersnaam en wachtwoord hebt kan je IPVanish 7 dagen gratis proberen.

Geef gebruikersnaam en wachtwoord op en kies "OK"
Geef gebruikersnaam en wachtwoord op en kies “OK”

Voer gebruikersnaam en wachtwoord in die je van IPVanish hebt gekregen en kies “OK” De app gaat nu daadwerkelijk verbinding maken met de VPN server.

Je hebt nu verbinding met je VPN provider via het OpenVPN protocol
Je hebt nu verbinding met je VPN provider via het OpenVPN protocol

Als alles goed gegaan is heb je nu verbinding met je VPN service. Vanaf het moment dat je verbinding hebt tot het moment dat je de VPN verbinding verbreekt heb je een ander IP-adres en is je internetverkeer versleuteld. Vragen of opmerkingen? Laat een comment achter en ik help je verder.

PPTP VPN instellen Android

 • Android smartphone of tablet
 • Internetverbinding
 • Één van de VPN Providers met PPTP ondersteuning
 • Kies op je homescreen /
 • Kies /
 • Kies
 • Tik op het plusteken rechts boven (+)
 • Vul deze gegevens in:
 • /: Maakt niet uit, heeft geen invloed op de werking van de VPN.
 • : PPTP
 • : Vul hier het serveradres in
 • Tik op

Vul het serveradres in

 • Tik op de nieuwe VPN verbinding en vul deze gegevens in:
 • : Je VPN provider gebruikersnaam
 • /: Je VPN provider wachtwoord
 • Kies /
 • Tik op /
 • Start de Netflix app op Android en geniet van het nieuwe Netflix aanbod!

Tik op de nieuwe VPN om de verbinding tot stand te brengen

Voer de gebruikersnaam en wachtwoord van de VPN provider in

Tik op de nieuwe VPN verbinding

VPN verbinding verbreken in Android

Tik op de actieve VPN verbinding, tik op /. Door de VPN verbinding te verbreken is je internetverbinding weer zoals zonder VPN.

Is het gelukt of heb je wat extra hulp nodig? Laat het me weten door hieronder een reactie te plaatsen.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *