Zweden wil toezicht op VPN diensten invoeren

Zweden wil toezicht op VPN diensten invoeren

Volgens documenten die Zweedse internetprovider Banhof in handen heeft gekregen zou de overheid van het land er aan denken om strengere dataretentie voorwaarden in te voeren.

Bovendien zou er ook een toezicht worden ingevoerd op VPN’s, proxies en andere diensten die het mogelijk maken om anoniem te surfen. De eerste dataretentie wetgeving werd in Zweden ingevoerd in 2010. In 2014 zorgde een uitspraak van de rechtbank er echter voor dat Zweedse internet providers niet langer waren gebonden aan de eerder doorgevoerde dataretentie voorwaarden. In navolging hiervan kozen de belangrijkste internetproviders van Zweden er voor om hun dataretentie programma stop te zetten.

Bijhouden van metadata van 6 naar 10 maanden

De huidige wetgeving in Zweden stelt dat internetproviders verplicht zijn om de metadata van haar klanten bij te houden voor een periode van 6 maanden. Mocht de nieuwe dataretentie-wet echter worden doorgevoerd, dan wordt deze termijn opgeschroefd tot 10 maanden.

Dat deze termijn wordt opgeschroefd is niet zo verrassend. In 2006 was er namelijk al sprake van dat de termijn zou worden opgetrokken. Toen werd er zelfs even geopperd dat internetproviders in Zweden de metadata tot 2 jaar zouden moeten bijhouden. Dit plan werd echter al snel afgevoerd.

Monitoren van VPN en anomiseringsdiensten

Een groot vraagteken heerst er ook nog met betrekking tot de monitoring van diensten die het mogelijk maken om anoniem op het internet te surfen zoals VPN’s.

Een bericht dat werd geplaatst op de website van Banhof stelde namelijk dat er een monitoring plaats moest vinden van dergelijke services. Echter werd het bericht in kwestie snel daarna aangepast met de stelling dat dit enkel en alleen zou gelden voor wanneer er gebruik wordt gemaakt van prepaid mobiele toestellen.

Een woordvoerder van een Zweedse aanbieder van PrivateVPN heeft aangegeven dat het toezicht op VPN services tot dusver slechts een gerucht is. Mocht de nieuwe regelgeving daadwerkelijk in de praktijk worden omgezet, dan zou de VPN aanbieder er aan denken om het bedrijf elders te vestigen.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *