Zoekmachines moeten in Rusland geblokkeerde websites uit zoekresultaten verwijderen

Zoekmachines moeten in Rusland geblokkeerde websites uit zoekresultaten verwijderen

De belangrijkste Russische zoekmachines hebben een samenwerking met de telecom waakhond Roskomnadzor om een manier uit te werken om niet alleen piraten sites, maar ook mirrors en VPN websites uit de zoekresultaten te verbannen. Zoekmachines zullen automatisch een lijst krijgen met door de Russische overheid geblokkeerde websites en moeten deze lijst één op één kopiëren naar hun blocklist.

Door de jaren heen is Rusland de wereldwijde leider geworden wanneer het aankomt op het blokkeren van websites. Vandaag de dag zijn er dan ook al tienduizenden websites geblokkeerd in Rusland naar aanleiding van onder meer een inbreuk op copyright, maar ook op basis van allerhande andere gronden.

VPN services bieden inwoners van Rusland alsnog de mogelijkheid om dergelijke websites te bezoeken en dat is een doorn in het oog van de Russische overheid. Deze is namelijk vastbesloten om het internetverkeer sterk aan banden te leggen.

Lijst met geblokkeerde websites en services

Een nieuwe wet welke aan het einde van de maand juli door president Putin werd ondertekend zorgt er voor dat telecom waakhond Roskomnadzor de verplichting krijgt om een lijst op te stellen met geblokkeerde domeinnamen of websites evenals services en software die het mogelijk maken om deze websites alsnog te bezoeken.

Op basis van deze lijst zal er een “verzoek” worden verstuurd naar de Russische zoekmachines om alle in de lijst vermelde domeinen en software te blokkeren. Indien zij hier niet akkoord mee gaan wordt de zoekmachine zelf geblokkeerd. Zoekmachines zijn verplicht om de geblokkeerde websites en software uit hun zoekresultaten te verwijderen.

Bijeenkomst met grootste Russische zoekmachines

Nu er in Rusland een wettelijke basis bestaat is het van belang dat zoekmachines een manier vinden om de geblokkeerde lijst in hun zoekresultaten te verwerken. Daarom werd er door de Russische waakhond Roskomnadzor een evenement georganiseerd waar onder meer de drie grootste zoekmachines bij aanwezig waren. Het betrof hier niet alleen Yandex, maar ook Sputnik en Search Mail.ru.

Het feit dat zoekmachines een blokkering moeten vrezen is niet de enige sanctie die wordt opgelegd. Het niet verwerken van de lijst in de zoekresultaten kan zoekmachines dan ook op een boete komen te staan van 12.000 dollar per geblokkeerde website of service die alsnog wordt geïndexeerd. Russische zoekmachines zijn op dit ogenblik aan het onderzoeken welke investeringen er vereist zijn om te voldoen aan de nieuwe wetgeving.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *