YouTube blokkade Turkije schond vrijheid van meningsuiting

YouTube blokkade Turkije schond vrijheid van meningsuiting

De blokkade op YouTube die Turkije van 2008 tot 2010 had heeft het land de vrijheid van meningsuiting geschonden. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde dit dinsdag.

Een drietal Turkse academici begonnen een rechtszaak tegen de Turkse overheid naar aanleiding van de YouTube blokkade. Turkije blokkeerde YouTube omdat er video’s op stonden die een belediging waren voor Mustafa Kemal Atatürk. De rechtbank in Ankara verwierp de rechtszaak aangespannen door de academici. Later heeft de eigenaar van de auteursrechten bezwaar gemaakt.

Uitspraak Europees hof voor de Rechten van de Mens over YouTube blokkade

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beschouwt YouTube als belangrijk om ideeën uit te wisselen. Artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens legt de garantie van vrijheid van meningsuiting vast. De Turkse YouTube blokkade is hiermee in strijd. Bovendien is al eerder besloten dat een volledige website niet geblokkeerd mag worden als er slechts een aantal pagina’s van de website illegaal zijn.

Verdere YouTube blokkades in 2014 en 2015 in Turkije

Toch werd YouTube na bovenstaande perioden weer geblokkeerd door de Turkse overheid. Als eerst in het eerste half jaar van 2014. Er werd een video geupload die de premier Recep Tayyip Erdogan linkte aan corruptie. In verband met een gijzeling werd er eerder in 2015 alweer een blokkade op YouTube geplaatst in Turkije.

Wil je altijd en overal YouTube kunnen kijken? Lees hoe je met een VPN alle website blokkades omzeilt!

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *