Yahoo-hacker was politie jarenlang te slim af

Yahoo-hacker was politie jarenlang te slim af

Eén van de hackers die mee verantwoordelijk was voor de grootschalige hackaanval die in het jaar 2004 werd uitgevoerd op Yahoo was de politie jarenlang te slim af.

Dit blijkt uit een interview dat werd gegeven door de FBI aan The Wall Street Journal. De hacker waar het om gaat is Alexsey Belan. Hij wordt door de politie reeds langer verdacht van hacking, maar wist altijd door de mazen van het net te glippen.

Gezocht sinds 2012

Belan werd reeds voor de feiten tegen Yahoo gezocht voor het uitvoeren van hackaanvallen. Uit het interview van de FBI bleek dan ook dat hij reeds sinds het jaar 2012 wordt gezocht. In dat jaar zou Belan dan ook hebben geprobeerd om toegang te krijgen tot de servers van een bedrijf dat is gevestigd in het Amerikaanse Nevada. Bovendien zou hij in het jaar 2013 digitaal hebben ingebroken in de documentenwebsite Scribd.

Beloning van 100.000 dollar

Dat het de FBI serieus was bleek uit de vraag aan Interpol in 2013 om Belan te arresteren. Er werd zelfs een beloning op zijn hoofd geplaatst van 100.000 dollar voor wie de gouden tip zou geven die zou leiden tot de arrestatie van de man. In 2013 was het uiteindelijk de politie in Griekenland die er in slaagde om hem gedurende een korte tijd te arresteren. Hij mocht echter al snel onder voorwaarden weg waarna de hacker het land wist te ontvluchten.

Ook andere hackers aangeklaagd

Belan is niet de enige hacker die naar aanleiding van de grootschalige Yahoo aanval in 2014 werd aangeklaagd. Ook een andere hacker en twee vermeende FSB-medewerkers moesten zich voor de hackaanval verantwoorden.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *