WikiLeaks geeft techbedrijven toegang tot details CIA-hackarsenaal

WikiLeaks geeft techbedrijven toegang tot details CIA-hackarsenaal

Julian Assange van WikiLeaks heeft aangegeven dat het bedrijf er mee toestemt om techbedrijven toegang te verlenen tot de technische details van de hacktools die worden toegepast door de CIA.

Dit zou als gevolg hebben dat bedrijven als Google en Apple de mogelijkheid zouden krijgen om diverse kwetsbaarheden te verhelpen. Assange benadrukte evenwel dat het de technische details van de tools niet zomaar openbaar zal maken. Het gaat dan ook eerder om een exclusieve toegang tot slechts een beperkt gedeelte van de technische details waarover het platform beschikt.

Het WikiLeaks-boegbeeld stelt duidelijk dat de vaststellingen niet openbaar kunnen worden gemaakt om te voorkomen dat diverse partijen er misbruik van zouden maken. Het is uiteraard niet de bedoeling om de criminele wereld hier een dienst mee te bewijzen, in tegendeel.

Wikileaks CIA lekken

De bedrijven Apple en Samung, maar ook Google hebben allen reeds aangegeven druk bezig te zijn om de beschreven lekken in de documenten te dichten. Eerder liet Apple reeds optekenen dat dit voor iOS reeds grotendeels was gedaan.

Ook Google heeft aangegeven dat diverse lekken reeds vakkundig werden aangepakt. Bij Samsung ligt het verhelpen van de lekken duidelijk iets moeilijker. Vooral de kwetsbaarheden van de smart-tv’s zouden nog worden onderzocht.

Assange benadrukte nog dat het een regelrechte blamage is voor de CIA dat ze haar volledige arsenaal aan hacktools op eenzelfde plek had staan. Bovendien is het duidelijk dat deze onvoldoende beveiligd waren. WikiLeaks bracht dinsdag een eerste deel van in totaal zomaar even 8761 documenten naar buiten als onderdeel van de serie Vault 7.

De website zou naar eigen zeggen het volledige hackarsenaal van de CIA in handen hebben. Het zou hierbij niet alleen gaan om malware en systemen, maar ook om cyberwapens evenals zero-days die door de dienst worden gebruikt.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *