Wereld skeptisch over door Apple aangekondigde Face ID

Wereld skeptisch over door Apple aangekondigde Face ID

Met de nieuwe iPhone X wordt het mogelijk om je toestel te unlocken door middel van een gezichtsscan. Dit is een compleet nieuwe en innovatieve manier van ontgrendelen. Tijdens de presentatie van de nieuwe feature ging het al helemaal verkeerd, maar ook de wereld uit haar zorgen over deze nieuwe technologie.

Kan de data die wordt verzameld met Face ID namelijk niet worden misbruikt? Hoe veilig is Face ID van Apple?

Misbruik kans 1 op 1000000

Apple werd na haar gevecht met de FBI uitgeroepen tot de absolute privacy held van Silicon Valley. In hoeverre dit terecht is zal nog moeten blijken, maar feit is wel dat Apple niet zoals Facebook van plan is om een gigantische database aan te leggen met Face ID data voor het toepassen van ad targeting.

Het bedrijf heeft bovendien aangegeven dat de kans dat een willekeurig persoon misbruik kan maken van de touch ID 1 op 50000 is. De kans dat iemand met slechte bedoelingen echter misbruik maakt van de Face ID feature is 1 op 1000000.

iPhone X ontgrendelen met een foto?

De belangrijkste vraag die veel toekomstige gebruikers van de iPhone X zich stellen is of het toestel zou kunnen worden ontgrendeld enkel en alleen met een foto. De Galaxy S8 heeft bewezen dat dit kan, maar blijkbaar zou Apple al iets hebben gevonden tegen deze hack.

De iPhone X maakt door middel van het ‘True Depth’ systeem gebruik van aanwezigheidsherkenning. Dit betekent dat de eigenaar van het toestel er daadwerkelijk naar moet kijken vooraleer deze zichzelf kan ontgrendelen. De scan maakt dan ook gebruik van 30000 onzichtbare punten op je gezicht om een 3D-model te creëren. Bovendien is de Apple Face ID zo innovatief dat ze je gezicht beter leert kennen naarmate je de feature vaker gebruikt.

Vragen over veiligheid en privacy

Gebruik kunnen maken van de Apple Face ID klinkt uiteraard geweldig, maar wie heeft er nu precies toegang tot deze data? De ogen, aandacht en emoties van een persoon analyseren kan zorgen voor een groot aantal nieuwe, technologische mogelijkheden.

Het is dan ook overbodig om te vermelden dat werkelijk elke ontwikkelaar en elke adverteerder geïnteresseerd kan zijn in deze data. Tot dusver zijn we er al zeker van dat er minstens één applicatie gebruik zal maken van Face ID, namelijk Mint. Dit zorgt er voor dat de kans bijzonder groot is dat ook andere ontwikkelaars buiten Apple apps zullen ontwikkelen die deze functie kunnen gaan gebruiken. Dit zou in het bijzonder het geval zijn vanaf het ogenblik dat iOS 12 wordt gelanceerd.

Waar wordt de Face ID data opgeslagen?

De belangrijkste vraag die door critici nu al wordt gesteld is waar de Face ID data precies zal worden opgeslagen. In het geval van de Touch ID raakte reeds bekend dat het systeem de biometrische vingerafdruk data opslaat op de handset zelf en dus niet in de cloud.

In principe kan er worden aangenomen dat er bij Face ID gebruik zal worden gemaakt van een gelijkwaardig systeem. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘Secure Enclave Chip’. In het verleden is er reeds meermaals naar dit onderdeel verwezen als zijnde het meest veilige van een iPhone toestel.

Het feit dat de data van de Face ID wordt behandeld en opgeslagen op het systeem zelf en ze dus bijgevolg niet over de Apple servers wordt verstuurd zorgt er voor dat de kans op misbruik veel kleiner wordt. Uiteraard zijn er andere factoren waar er ook de nodige aandacht aan dient te worden gespendeerd. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan de manier waarop de iPhone X de faceprint zelf opbouwt. De komende tijd zal er op al deze vragen uiteraard een meer concreet antwoord kunnen worden gegeven.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *