Webcamafperser toch veroordeelt ondanks mogelijks dubieuze keylogger

Webcamafperser toch veroordeelt ondanks mogelijks dubieuze keylogger

Een webcamafperser die luistert naar de naam Aydin C. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar op basis van bewijsmateriaal dat is verkregen door het gebruik van een keylogger.

De advocaten waren nochtans van mening dat de keylogger evenals het op deze manier verzamelde bewijsmateriaal onbetrouwbaar zijn, maar daar ging de rechter niet in mee. Hij stelde dat het gebruik van een keylogger ook helemaal niet in strijd is met de wet.

Misbruik van tientallen jonge meisjes

De zaak van Aydin C. heeft betrekking tot het misbruiken van tientallen jonge meisjes. Door met de meisjes te chatten won hij eerst hun vertrouwen.

Vervolgens kon hij verschillende meisjes overhalen om voor de webcam meerdere, seksuele handelingen te verrichten. Op een later tijdstip nam hij vervolgens opnieuw contact op met de meisjes en wou hij een tweede ‘show’. Wilden de meisjes dit niet meer doen? Dan dreigde hij er mee om de eerder verzamelde opnames openbaar te maken.

Hij zou de beelden niet alleen naar bekenden van de meisjes sturen, maar ook naar pornosites. In bepaalde gevallen heeft hij zijn dreigementen bovendien ook echt uitgevoerd.

Gebruik van een keylogger

Tijdens het onderzoek dat volgde werd door de politie gebruik gemaakt van een keylogger. Het stukje software zou later een cruciale factor worden in het dossier. In 2013 betrad de politie in het geheim de woning van Aydin C. waarna het stukje software niet alleen op de computer, maar ook op de laptop werd geïnstalleerd.

De spionagesoftware registreerde niet uitsluitend de toetsaanslagen, maar maakte bovendien ook schermafbeeldingen op het ogenblik dat de internetbrowser en het programma Skype werden opgestart. Dit zorgde er voor dat het onderzoeksteam een concreet beeld kreeg van de activiteiten van Aydin C.

Uitspraak in lijn met eerdere arresten Hoge Raad

Dat de rechter zich positief uitspreekt over het gebruik van de keylogger is op zich niet zo verrassend. Met de uitspraak sluit de rechter zich dan ook aan bij twee eerdere arresten die door de Hoge Raad zijn uitgesproken. Hierin stelde de Hoge Raad dat een rechter zich er moet van vergewissen of een technisch hulpmiddel weet te voldoen aan de vooropgestelde, wettelijke eisen.

Specifiek werd in de zaak van Aydin C. vastgesteld dat er een geldig keuringsrapport was verstrekt voor het gebruik van de keylogger. Bijgevolg voldeed de software aan de wettelijke eisen waardoor het bewijsmateriaal dat op deze manier werd verkregen perfect als basis kon dienen voor het uiteindelijke vonnis.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *