VS willen WikiLeaks-oprichter Julian Assange aanklagen

VS willen WikiLeaks-oprichter Julian Assange aanklagen

Dit heeft CNN gemeld op basis van verschillende overheidsbronnen. Assange wordt reeds sinds het jaar 2010 door het Amerikaanse ministerie van Justitie gezocht. Het was immers in deze periode dat WikiLeaks verschillende documenten van de klokkenluidster Chelsea Manning lekte. Het ging hierbij onder meer om de inmiddels veelbesproken video ‘Collateral Murder’.

Het gaat om een opname van de Garani-luchtaanval in Afghanistan. Deze operatie staat er om bekend zeer veel onschuldige slachtoffers te hebben gemaakt. Het is geen geheim dat Assange zich reeds geruime tijd in het vizier van de Amerikaanse autoriteiten bevindt.

Ondanks dit gegeven bleef een aanklacht altijd uit. Verschillende bronnen stellen nu dat dit komt omdat de aanklagers van mening zijn dat het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, welke betrekking heeft tot de vrijheid van meningsuiting een eventuele vervolging zou voorkomen. Het Amerikaanse ministerie zou nu echter op zoek zijn naar een oplossing voor dit probleem.

CIA-directeur Mike Pompeo gaf vorige week in een interview nog aan WikiLeaks te beschouwen als een vijandelijke inlichtingendienst.

"Het is tijd geworden om WikiLeaks te benoemen wat ze werkelijk is. Het gaat hierbij namelijk om een niet-statelijke vijandige inlichtingendienst die op regelmatige basis hulp krijgt van landen als Rusland";
-Pompeo.

Assange woont sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. In Zweden wordt hij verdacht van verkrachting, maar tot op vandaag blijft hij volhouden helemaal niets met deze zaak te maken te hebben.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *