Uber bijna uit de Apple App Store

Uber bijna uit de Apple App Store

De topman van Apple, Tim Cook heeft er mee gedreigd om de Uber-app uit de App Store te verwijderen.

Hij zou dit doen wegens het breken van de trackingregels van de shop. Naar verluidt zou er door Uber gebruik worden gemaakt van geofencing met als doel om ontdekking van de toegepaste werkwijze te voorkomen.

Tracking toch ontdekt

In 2015 liet Cook reeds aan Uber-topman Travis Kalanick weten dat de tracking toch was ontdekt. Uber zou in het jaar 2014 reeds het besluit hebben genomen om fingerprinting toe te passen voor haar applicatie.

Het bedrijf zou deze keuze hebben gemaakt om fraude tegen te gaan. In het bijzonder in China zouden chauffeurs bijvoorbeeld gestolen iPhone toestellen opkopen om met nieuw geregistreerde Uber-accounts veel ritten te accepteren en zo geld te verdienen.

Dit gebeurt uiteraard zonder dat er daadwerkelijk ritten worden uitgevoerd waardoor het bedrijf wordt geconfronteerd met aanzienlijke verliezen.

Overtreding van fingerprinting verbod

De regels code voor fingerprinting maken het voor Uber mogelijk om te herkennen als een iPhone hergebruikt werd. Dit gebeurde waarschijnlijk op basis van het serienummer.

De privacyregels van de App Store verbieden evenwel het gebruik van fingerprinting om gebruikers de garantie te bieden dat, indien een iPhone wordt schoongeveegd, er geen sporen worden achtergelaten die eventueel kunnen leiden naar de vorige eigenaar.

Uber geeft toe praktijken te hebben aangepast

In een reactie tegenover TechCrunch heeft Uber aangegeven zijn praktijken te hebben aangepast. Toch zou het bedrijf nog altijd fingerprinting gebruiken.

"We tracken individuele gebruikers evenals hun locatie zeker en vast niet vanaf het ogenblik dat de app is verwijderd.
Het is voor ons gewoon een manier om te voorkomen dat fraudeplegers Uber telkens weer op een gestolen toestel plaatsen en / of een gestolen creditcard toevoegen".
-Uber

Uber zou toestellen die in verbinding gebracht kunnen worden met fraude nu op een andere manier kunnen herkennen waardoor er efficiënt actie tegen kan worden ondernomen.

Uber bewust van overtreden Apple regels

Tegenover de New York Times heeft Uber aangegeven er van op de hoogte te zijn dat het de regels van Apple overtrad. Ontwikkelaars van de taxidienst zouden omwille van deze reden dan ook geofencing hebben toegepast om de regels code aan het zicht van Apple te onttrekken.

Bij controle van de code binnen de omgeving van Apples hoofdkantoor in Cupertino was de code in kwestie dan ook niet zichtbaar. Het zijn ontwikkelaars van Apple in andere regio’s die ze ontdekten en daar meteen melding van maakten bij Tim Cook.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *