Turkije blokkeert toegang tot Wikipedia

Turkije blokkeert toegang tot Wikipedia

De Turkse overheid heeft bevestigd dat het sinds het voorbije weekend de toegang tot Wikipedia in haar land heeft geblokkeerd.

Het was Turkey Blocks dat zaterdag voor het eerst melding maakte van de blokkade. Het betreft hier een instantie die als functie heeft om het internetverkeer in Turkije te monitoren. Op het ogenblik dat inwoners van het land toegang proberen te krijgen tot de online encyclopedie ontvangen ze het bericht dat de website niet kan worden bereikt omdat er sprake is van ‘een fout’ met de verbinding.

Toen er navraag werd gedaan bij de Turkse telecomautoriteiten naar de reden van de blokkade werd er aangegeven dat Wikipedia weigert om teksten te verwijderen waarin wordt aangegeven dat Turkije verschillende terreurorganisaties zou steunen.

De autoriteiten hebben op basis van deze vaststellingen aangegeven dat het niet mogelijk is om één enkel artikel op zwart te zetten. Omwille van deze reden is nu de volledige encyclopedie niet meer bereikbaar.

Het is lang niet de eerste keer dat Turkije een dergelijke actie onderneemt. In het verleden heeft ze dan ook reeds meermaals social media als Facebook en Twitter geblokkeerd. Dit was in het bijzonder het geval na de militaire staatsgreep.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *