Telegram toch akkoord met Russische registratie-eis Roskomnadzor

Telegram toch akkoord met Russische registratie-eis Roskomnadzor

Het bedrijf achter de chat-app Telegram heeft aangegeven zich dan toch akkoord te verklaren met de vraag (of misschien beter gezegd ‘eis’) van de Russische telecomwaakhond Roskomnadzor om zich in te schrijven bij een register van overheidsdiensten. Eerder had het bedrijf dit geweigerd.

Bovenstaand bericht werd de wereld ingestuurd door de Russische persdienst TASS. De mediawaakhond had er vorige week nog mee gedreigd om Telegram te blokkeren indien de berichtendienst zou blijven weigeren om bepaalde informatie te overhandigen over het bedrijf. De oprichter van Telegram, Pavel Durov bleef altijd weigeren om zich in te schrijven. De achterliggende reden hiervoor is terug te vinden in de Russische wetgeving. Deze zou het bedrijf namelijk verplichten om chatlogs van haar gebruikers te delen met de Russische overheid wanneer deze daarom vraagt.

Durov heeft nu dus aangegeven wel bereid te zijn om informatie over het bedrijf aan te leveren aan de Russische overheid. Hij benadrukt echter wel dat de overheid geen chatlogs van haar gebruikers onder ogen zal krijgen. Telegram zou wel een samenwerking aangaan met de Russische overheid om het openbaar materiaal te verwijderen dat onder meer terrorisme en kindermisbruik propageert.

Terroristen maakten eerder reeds gebruik van Telegram

Volgens de Russische autoriteiten zouden eerder reeds verschillende terroristen gebruik hebben gemaakt van de Telegram app om een aanslag te plannen. Het zou hierbij onder meer gaan om de daders die de aanslag pleegden in Sint-Petersburg in april van dit jaar. Bij deze aanslag kwamen in totaal 15 mensen om het leven. Dat de chatdienst door terroristen wordt gebruikt is in principe niet zo vreemd omdat deze versleuteld chatten mogelijk maakt.

Geblokkeerd of niet?

Durov stelt zich inmiddels de vraag of de Russische autoriteiten nu alsnog zullen overgaan tot het blokkeren van de chat-app. Volgens hem heeft zijn bedrijf inmiddels aan alle gestelde eisen voldaan.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *