Telecomwaakhond Rusland dreigt met blokkeren van Telegram

Telecomwaakhond Rusland dreigt met blokkeren van Telegram

Roskomnadzor, de Russische telecomwaakhond heeft de voorbije vrijdag bekend gemaakt dat Telegram geblokkeerd zal worden indien de dienst niet voldoet aan de geldende registratieplicht. De waakhond heeft specifieke informatie opgevraagd met betrekking tot het bedrijf dat Telegram runt.

Problemen met de website van de Russische telecomwaakhond zorgen er voor dat de officiële verklaring niet te raadplegen is. Gelukkig is er wel nog een cacheversie beschikbaar. In deze versie schrijft het hoofd van de telecomautoriteit dat ‘alle beschikbare middelen om met Telegram te communiceren zijn uitgeput’. Deze conclusie zou zijn getrokken nadat de organisatie bijna elke dag verschillende brieven aan het bedrijf zou hebben gericht. Telegram wordt omschreven als een ‘organizer of dissemination of information’ wat er voor zorgt dat ze moet voldoen aan de geldende registratieplicht.

Geen verandering op vlak van juridische positie

De waakhond is van mening dat de juridische positie van Telegram niet wordt aangepast door de registratie. Het Russische persbureau Tass laat weten dat Telegram nadat ze de registratie heeft afgerond zal verplicht worden om de berichten van haar gebruikers bij te houden.

Op het moment dat er een vraag zou ontstaan vanuit de opsporingsdiensten zal ze tevens verplicht zijn om deze berichten met hen te delen. Dit geldt niet uitsluitend voor de berichten, maar ook voor sleutels. Het is evenwel niet duidelijk of hiermee encryptiesleutels worden bedoeld. De regeling waarvan sprake is zou in ieder geval sterk vergelijkbaar zijn met de bewaarplicht voor telecomgegevens.

‘Sabotage’

De oprichter van Telegram, Pavel Durov heeft in ieder geval kort, maar krachtig via zijn sociale netwerk op de zaak gereageerd. Hij noemt het sabotage. Bovendien lijkt een blokkade van Telegram hem de verkeerde oplossing, niet in het minst omdat heel wat Russische functionarissen eveneens gebruikmaken van de dienst. Een blokkade zou hun communicatie dus nagenoeg volledig stil kunnen leggen.

Omzeilen van blokkades

De versleutelde chatapp Signal heeft eerder, namelijk in december van vorig jaar reeds een methode gelanceerd om blokkades te omzeilen. De Russische website Vedomosti claimt te weten dat ook Telegram aan een dergelijke oplossing werkt. Het voorbije jaar werd in Rusland in ieder geval een wetsvoorstel geïntroduceerd waarin stond te lezen dat chatapps als Telegram verplicht werden om een backdoor in te bouwen.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *