Smartphonecamera afplakken tegen hackers?

Smartphonecamera afplakken tegen hackers?

Veel mensen kiezen er tegenwoordig bewust voor om een post-it of een stickertje te plakken op de webcam van hun laptop. Doen we dat binnenkort ook over onze smartphonecamera? Kevin Mitnick (superbekende hacker!) adviseert om je camera af te plakken. Volgens hem is het namelijk geen enkel probleem voor hackers om de camera aan te zetten en je op die manier te bespieden.

De bekende hacker zette in een video van het Amerikaanse Business Insider uiteen op welke verschillende manieren de camera van een smartphone kan worden gehackt. Wanneer iemand fysiek toegang heeft tot je toestel en in het bezit is van je wachtwoord zou er alleen software zijn vereist van een paar honderd euro. Geen geld als je daarmee 24/7 iemand kan volgen, allen kan zien en horen wat diegene zegt. Een jaloerse partner of zou op deze manier bijvoorbeeld zonder al teveel moeite zijn of haar geliefde kunnen bespieden.

 

Op afstand de camera van een smartphone hacken blijkt een iets lastiger karwei te zijn. Moeilijk, maar niet onmogelijk zo blijkt. Grote instanties zoals veiligheidsdiensten zouden ook een groot budget hebben voor dit soort zaken. Mitnick noemt een bedrag vanaf 1,5 miljoen dollar voor het hacken van het Apple’s iOS. Gaat het om een Android toestel? Dan zou een bedrag van ‘slechts’ 175.000 euro voldoende zijn. Hackers zoeken in dit geval naar een lek in de software langs waar ze eenvoudig naar binnen kunnen dringen.

Ook Chris Broesder van Tweakers geeft in een interview aan dat het gewoon mogelijk is om een smartphonecamera op afstand aan te zetten.

“Dit is helemaal niet nieuw en blijft bovendien ook absoluut niet alleen beperkt tot de camera. In principe hebben hackers eenmaal ze hebben ingebroken in een toestel namelijk toegang tot alles wat ze maar wensen. Waar software is, is ook altijd sprake van lekken en deze vormen een toegangspoort voor hackers”

“Het leven is eigenlijk op geen enkel moment risicoloos. Dit geldt dus ook voor het hebben van een smartphone. Toch, indien je er voor zorgt dat je altijd goede wachtwoorden gebruikt en je software tijdig bijwerkt heb je er alles aan gedaan om problemen te voorkomen”.

Volgens Broesder is er niet meteen reden voor paniek. Deze stelling komt overeen met wat meesterhacker Mitnick als tips de wereld heeft ingestuurd.

Plak jij een sticker op je camera? Of juist niet? Waarom wel? Waarom niet? Geloof je dat het zin heeft? Of heb je “niks” te verbergen? Laat het weten in de reacties hieronder!

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *