Sleepwet referendum kan in maart 2018 worden gehouden

Sleepwet referendum kan in maart 2018 worden gehouden

Wanneer er voldoende handtekeningen kunnen worden verzameld voor de actie voor een referendum over de sleepwet is het mogelijk om deze volgend jaar in maart te houden.

Dit zou dan gebeuren samen met de gemeenteraadsverkiezingen. Dit wordt gesteld door de Kiesraad. Deze is namelijk van mening dat het uitgangspunt van het referendum dient samen te vallen met standaard verkiezingen. Een woordvoerder van de Kiesraad heeft tegenover NRC gesteld dat gemeenten nu al werden geïnformeerd van de mogelijkheid dat er naast gewone gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar eveneens een referendum kan worden gehouden.

300.000 handtekeningen vereist

Het referendum staat op dit ogenblik nog niet definitief op de planning. Daarvoor werden er namelijk nog niet voldoende handtekeningen vereist. Om het sleepwet referendum daadwerkelijk plaats te kunnen doen vinden zijn er 300.000 handtekeningen vereist. Momenteel staat de teller op 219.000. Toch moet gezegd worden dat het aantal in hoog tempo toeneemt. In vergelijking met gisterenochtend zijn er nog 15.000 stuks bijgekomen.

Snelle groei doet beste vermoeden voor referendum

In eerste instantie zag het er niet zo goed uit voor het potentieel van het referendum. Het duurde namelijk een volle maand voordat de eerste 100.000 handtekeningen konden worden verzameld. De actie kreeg echter een flinke boost nadat er aandacht aan werd geschonken in het tv-programma Zondag met Lubach.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *