Skype officieel geblokkeerd in Qatar

Skype officieel geblokkeerd in Qatar

Qatar blijft voet bij stuk houden en populaire voice over ip diensten blokkeren. Het zou hierbij niet alleen gaan om Skype, maar ook om Facetime, Duo, Viber en WhatsApp.

Dat Qatar voet bij stuk houdt is opvallend, want eerder in september koos Saudi-Arabië er nog voor om de ban voor Skype en WhatsApp juist op te heffen. De problemen die VOIP diensten ervoeren werden het eerst enkele maanden geleden opgemerkt bij WhatsApp, Viber, Duo, Facetime en Skype. In Qatar zijn op moment van schrijven slechts twee internetproviders actief, Ooredoo en Vodafone. Beiden zouden na druk van de overheid er voor hebben gekozen om de VOIP diensten te blokkeren.

Overheid in Qatar gaat ‘onderzoek’ instellen

De overheid van Qatar heeft aan haar internetgebruikers aangegeven dat ze de situatie onderzoeken. Officieel werd er echter op geen enkele manier gesteld dat er een blokkade actief zou zijn van VOIP-diensten. Dit zorgde er voor dat gebruikers gedurende een lange tijd niet zeker waren of de blokkade nu veroorzaakt werd door hun internetprovider of het gevolg was van een algemene blokkade van Skype.

Officiële bevestiging door Skype

De officiële bevestiging die inmiddels de wereld werd ingestuurd m.b.t. de blokkade van Skype in Qatar is echter niet afkomstig van de overheid van het land. Het was Microsoft zelf die de blokkade bevestigde. In de Skype FAQ werd door Microsoft nu het volgende opgenomen:

“Het is onder onze aandacht gekomen dat onze website en diensten zijn geblokkeerd door de internet service providers in de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Dit betekent dat het niet langer mogelijk is om Skype in deze landen te gebruiken. Jammer genoeg is er niet zoveel dat Skype aan deze situatie kan veranderen. Het beste wat jij als gebruiker kan ondernemen is om je provider over deze kwestie aan te spreken. Bovendien kan er worden verzocht naar een duidelijke verklaring waarom men er voor heeft gekozen om Skype te blokkeren. Uiteindelijk zou je een aanvraag kunnen indienen om de blokkade op te heffen.”

Terwijl gebruikers van onder meer Skype in Qatar wachten op een antwoord van hun provider is er een mogelijkheid om toch weer gebruik te kunnen maken van de Skype diensten en website… en dat ook nog eens op geheel legale wijze. Verschillende VOIP apps zoals Viber en Signal hebben een omzeiling rechtstreeks ingebouwd in hun applicatie. Een enkele update is alles wat er is vereist om de dienst ook in Qatar terug te kunnen gebruiken.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *