Rusland dreigt opnieuw met blokkade van Facebook

Rusland dreigt opnieuw met blokkade van Facebook

De Russische overheid heeft er terug mee gedreigd om Facebook in haar land te blokkeren. Deze keer heeft de reden te maken met de opslag van de gegevens van Russische gebruikers. Deze worden momenteel buiten de Russische landsgrenzen op geslagen en dat zint de overheid duidelijk niet.

Het was Alexander Zharov, het hoofd van de Russische communicatiewaakhond ‘Roskomnadzor’ die dit standpunt dinsdag heeft opgenomen. Hij voegde er bovendien nog fijntjes aan toe dat er in Rusland geen uitzonderingen worden gemaakt.

LinkedIn vorige week al geblokkeerd in Rusland

Zharov noemde Facebook in één adem met het zakelijke, sociale netwerk LinkedIn welke vorig jaar reeds in Rusland werd geblokkeerd. Het bedrijf zou net als Facebook ook geweigerd hebben om de data van haar Russische gebruikers in het land zelf op te slaan. Die verplichting werd al opgelegd in 2015 door middel van een (veel besproken) wetswijziging. Als Facebook zich niet aanpast aan de nieuwe wetgeving zal het social media platform net als haar zakelijke concurrent in 2018 worden geblokkeerd.

Adviseur van Poetin spreekt uitspraak Zharov tegen

Toch lijkt er nog hoop voor de Russische Facebook gebruikers. Een adviseur van de Russische president Vladimir Poetin, namelijk German Klimenko zou namelijk meteen de uitspraken van Zharov hebben weerlegd. Hij stelde dat er een navraag is gedaan bij de Russische communicatiewaakhond met betrekking tot een mogelijke blokkade van Facebook. Daar zou hij te horen hebben gekregen dat er vooralsnog geen plannen zijn om de blokkade echt door te voeren.

Diverse bedrijven kiezen reeds voor lokale opslag data

Toch lijkt het er naar uit te zien dat ook Facebook in de (nabije) toekomst haar beleid in Rusland zal moeten aanpassen. Verschillende andere bedrijven zoals met name Apple, Twitter en Google hebben er reeds voor gekozen om data lokaal in het land zelf op te slaan.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *