Rusland blokkeert 41.000 onschuldige websites

Rusland blokkeert 41.000 onschuldige websites

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat de Russische overheid heel wat ‘collateral damage’ aanricht bij het blokkeren van allerhande websites die volgens de overheid illegaal zouden zijn. Sinds de introductie van de maatregel in 2013 zouden er zo’n 4000 illegale piratenwebsites zijn geblokkeerd.

Buiten deze piratensites zouden er echter ook nog eens een slordige 41.000 andere websites zijn geblokkeerd die naar Westerse maatstaven helemaal niet over een illegaal karakter beschikken. Deze vaststelling doet meteen vragen rijzen met betrekking tot de efficiëntie van de campagne die is opgezet door de Russische overheid.

Nieuwe maatregel in 2013

Nadat er jarenlang internationale druk op de Russische overheid werd gelegd om de strijd aan te gaan met piratenwebsites werd er uiteindelijk in 2013 een nieuwe maatregel geïntroduceerd. Websites die over een illegaal karakter beschikten werden geblokkeerd door Russische internetproviders. Op deze manier zou het voor internetgebruikers niet langer mogelijk zijn om kwaadaardige websites te bezoeken, althans in theorie…

Vandaag, meer dan 4 jaar later heeft Rusland nog steeds geen oplossing gevonden voor haar enorme piraterij probleem. Het heeft door de jaren heen duizenden illegale websites geblokkeerd, maar daarmee is het probleem lang niet verholpen, in tegendeel. Het laatste rapport dat is uitgebracht door Russische telecomwaakhond Roskomnadzor maakt namelijk duidelijk dat het systeem niet alleen haar doel voorbijschiet, daarnaast heeft het ook nog eens een uiterst negatief effect op het internetgebruik in het land.

Webhosters zijn dupe van het systeem

Niet alleen de Russische internetgebruiker is de dupe van het niet werkende systeem, dit geldt namelijk misschien nog wel het meest voor de webhosting providers. Omdat hun klant die eigenaar is van een illegale website vaak in de rechtbank niet komt opdagen is het de webhoster die als verdedigende partij dient op te treden. Dat is één nadeel voor de webhoster, daarnaast zijn er ook nog de hoge gerechtskosten die op hun worden verhaald.

Geen efficiënte en doeltreffende oplossing

Het huidige systeem dat wordt toegepast door de Russische overheid zorgt er in principe uitsluitend voor dat een bepaalde groep van mensen niet meer de mogelijkheid heeft om specifieke websites te bezoeken die mogelijks over een illegaal karakter zouden beschikken. Het gros van deze websites blijft echter bestaan of glipt door de mazen van de wet. Dit zorgt er in combinatie met de alsmaar toenemende nieuwe piratenwebsites voor dat het probleem in Rusland niet op efficiënte en doeltreffende wijze wordt aangepakt. Omdat ook de overheid van het land dit probleem inziet zou het momenteel werken aan een nieuwe oplossing. Wanneer deze precies zal worden doorgevoerd is momenteel echter nog niet bekend.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *