Rechtszaak: Aftapwet rechtszaak moet omstreden wetgeving tegenhouden

Rechtszaak: Aftapwet rechtszaak moet omstreden wetgeving tegenhouden

Twaalf organisaties hebben te kennen gegeven naar de rechter te willen stappen om de nieuwe aftapwet een halt toe te roepen. Het is mensenrechtenadvocaat Jelle Klaas die werd aangesteld om de coalitie te leiden.

De actie kwam op gang nadat de Eerste Kamer de omstreden aftapwet goedkeurde die het grootschalig aftappen van internetverkeer mogelijk maakt. De afgetapte gegevens zijn niet alleen e-mails en chatgesprekken maar ook welke websites er bezocht worden. De data mag door de geheime diensten voor een termijn van 3 jaar bij worden gehouden, ook wanneer de gegevens niet niet relevant zijn voor het onderzoek.

De coalitie bestaat vandaag uit twaalf organisaties waarvan een aantal al eerder hun zorgen hebben geuit over de nieuwe aftapwet. Ondermeer Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten tekenen present. Het collectief gaat proberen de nieuwe wetgeving te stoppen.

Toetsing aan het Europees Verdrag voor de Rechter van de Mens

De wet zal in eerste instantie worden voorgelegd aan een Nederlandse rechter. Hij zal deze vervolgens evalueren op basis van de bepalingen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

“Het wordt lastig, maar we hebben vertrouwen dat de rechter zegt dat de wet te ver gaat.”

Het is mogelijk dat de zaak uiteindelijk moet worden gevoerd voor het Europees Hof. Mocht dat het geval zijn, dan zal het beslist even duren voordat er een uitspraak komt. Op dit ogenblik is Jelle Klaas bezig met de voorbereidingen voor de zaak. Hij verwacht dat de rechtszaak net na het ingaan van de aftapwet zal starten. Het zou echter ook wat sneller kunnen gebeuren. De aftapwet is vanaf 1 januari 2018 van kracht.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *