Rechter verplicht Google gebruikersgegevens in buitenlands datacentrum aan VS te overhandigen

Rechter verplicht Google gebruikersgegevens in buitenlands datacentrum aan VS te overhandigen

Door een uitspraak van een rechter wordt Google verplicht om de gebruikersinformatie welke staat opgeslagen op servers op een ander continent te overhandigen aan de Amerikaanse overheid.

Deze uitspraak is sowieso reeds opvallend te noemen, maar ze wordt dat des te meer doordat Microsoft in een recent verleden een dergelijke rechtszaak tegen de Amerikaanse overheid heeft gewonnen.

Het was het doel van Google om het gerechtelijke bevel om de gegevens van verdachte personen te overhandigen aan de Amerikaanse overheid aan te laten passen. Er moest immers een uitzondering worden gemaakt voor gegevens die niet in de Verenigde Staten op een server stonden opgeslagen. De rechtszaak kwam er naar aanleiding van een recente, gelijkaardige case die door Microsoft werd gewonnen.

De rechter stelde evenwel dat er een structureel verschil bestaat tussen de beide zaken. In de kwestie van Google zou het dan ook gaan om bewust in het buitenland opgeslagen data, iets wat niet van toepassing was voor de data van Microsoft. Deze was namelijk in het buitenland opgeslagen omdat ook de gebruiker zich in het buitenland bevond.

De data van Google waar het in deze kwestie om draait zou niet om een gelijkaardige reden in het buitenland zijn opgeslagen. In plaats daarvan zou Googles algoritme dit uit eigen beweging hebben gedaan. Op deze manier kon er immers een spreiding worden gerealiseerd van niet alleen de opslagruimte, maar ook de rekenkracht evenals de bandbreedte.

De gebruikers in deze kwestie zijn vermoedelijk dan ook gewoon Amerikaans. Bijgevolg acht de rechter het verzoek van de overheid een legitieme toepassing van de Stored Communications Act.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *