Putin tekent nieuwe wet die “bedenkelijke websites” sneller laat blokkeren

Putin tekent nieuwe wet die “bedenkelijke websites” sneller laat blokkeren

Een nieuwe wet die door de Russische president Putin is ondertekend moet er voor zorgen dat providers sneller over de mogelijkheid beschikken om met name proxies en illegale mirror websites te blokkeren.

Voor de websites in kwestie zal er door de Russische overheid en de plaatselijke telecomwaakhond een goedkeuring tot blokkering worden gegeven waarna deze binnen de 24 uur door de providers moet worden doorgevoerd. Dit geldt niet alleen voor providers, maar ook voor zoekmachines. Ook zij zullen immers door de nieuwe wet verplicht worden om alle content met betrekking tot de geblokkeerde websites uit de zoekresultaten te halen.

Nieuwe acties tegen illegale content

Eerder liet de Russische overheid reeds uitschijnen dat het nog verschillende opties achter de hand houdt om de toenemende hoeveelheid aan illegale content op het internet aan te pakken. Nieuwe wetten moeten er alvast voor zorgen dat websites met een illegaal karakter nu op efficiënte wijze kunnen worden geblokkeerd. Op deze manier hoopt de Russische overheid ook nieuwe cybercriminelen te ontmoedigen om zich met dergelijke praktijken bezig te houden. Of het blokkeren van websites met illegale content de meest geschikte oplossing is…

Leider in het blokkeren van websites

Het is opvallend dat Rusland tegenwoordig in snel tempo nieuwe maatregelen lanceert tegen websites die door de overheid als illegaal worden bestempeld. Sterker nog, de nieuwe maatregelen worden met een dergelijke regelmaat de wereld ingestuurd dat Rusland zich op dit vlak marktleider mag noemen. Eerdere acties zorgden er reeds voor dat bepaalde websites eenvoudig konden worden geblokkeerd, maar dat had alleen betrekking op de originele sites. Eigenaren plaatsten na een blokkade de content gewoon op een ander domein en herpubliceerde de content op mirrorsites. De nieuwe wetgeving zorgt er voor dat de Russische overheid evenals de plaatselijke telecomwaakhond ook hier op efficiënte wijze tegenop kan treden.

Termijn van 24 uur na ontvangst van klacht

Zoals gewoonlijk spreekt het voor zich dat de houders van een copyright in deze hele kwestie een cruciale rol zullen spelen. Het is namelijk nog steeds aan hen om een klacht in te dienen wanneer er sprake is van één of meerdere inbreuken op een copyright. Na ontvangst van de klacht beschikt het Ministerie van Communicatie over 24 uur om een uitspraak te doen en een eventuele blokkade op de website op te zetten. Nadat deze beslissing is genomen wordt er een notificatie doorgestuurd naar de hostingprovider van de website die er van verdacht wordt illegale content beschikbaar te stellen. Ook de plaatselijke telecomwaakhond ontvangt een kopie waarna de provider 24 uur de tijd heeft om de website te blokkeren.

Ook zoekmachines moeten actie ondernemen

Ook zoekmachines krijgen te maken met een reeks van nieuwe verplichtingen. Zo zijn zij verplicht om alle zoekresultaten met betrekking tot de geblokkeerde website te verwijderen. Dit geldt bovendien ook voor alle advertenties die gebruikers informeren over waar zich nu precies geblokkeerde content bevindt. De nieuwe wetgeving wordt nog niet meteen ingevoerd. Deze van kracht vanaf 1 oktober 2017.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *