Publieke beta TOR-chatapp Briar van start na doorlopen audit

Publieke beta TOR-chatapp Briar van start na doorlopen audit

Vrijdag is in de Play Store de Android-versie van de open source chatapp Briar verschenen. Dit gebeurde na het afronden van een audit. De app maakt voor de communicatie onderling gebruik van het TOR-netwerk en maakt gebruik van end-to-end-encryptie. Het is tot dusver nog niet bekend gemaakt of er ook een iOS-versie van de applicatie zal worden gelanceerd.

Audit uitgevoerd door Cure53

Het team dat verantwoordelijk is voor de TOR-chatapp Briar heeft aangegeven dat de audit werd uitgevoerd door het Duitse bedrijf Cure53. Dit bedrijf staat er om bekend op regelmatige basis cryptografische projecten te onderzoeken. Ondanks het feit dat de organisatie in totaal twaalf kwetsbaarheden wist te achterhalen is het oordeel over de app toch positief. Alle tekortkomingen zouden, op één uitzondering na de inschatting laag tot gemiddeld hebben gekregen. De broncode wordt op vlak van kwaliteit en leesbaarheid bestempeld als zijnde “uitzonderlijk”. Cure53 heeft na afloop van de audit wel aangegeven dat er op een later tijdstip bij voorkeur een tweede audit dient te gebeuren. Dit in het bijzonder omdat de applicatie zich op dit ogenblik nog in een zeer vroege fase bevindt.

Briar is de veilige chat app voor activisten en journalisten

De makers van de Briar app hebben aangegeven dat deze onder meer geschikt is voor activisten, journalisten evenals iedereen die op een veilige manier wenst te communiceren. Het belangrijkste voordeel van Briar is dat er geen centrale server is vereist voor de communicatie. Ook wanneer er geen mobiel internet voor handen is kunnen gebruikers blijven communiceren door middel van een wifi-netwerk of bluetooth. Is er wel internet beschikbaar, dan gebeurt de communicatie via TOR. Niet alleen beschikt Briar over end-to-end-encryptie, daarnaast zorgt de app er voor dat er geen metadata wordt verstuurd. Dit is belangrijk, want met meta data kan voor derden worden relatief makkelijk achterhaald worden welke personen op een bepaald ogenblik met elkaar in gesprek zijn.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *