Publicatie van hackrapport uitgesteld door Rekenkamer Rotterdam

Publicatie van hackrapport uitgesteld door Rekenkamer Rotterdam

Normaal zou deze week een rapport verschijnen over de gemeentelijke informatiebeveiliging van Rotterdam.

De gemeente heeft de Rotterdamse Rekenkamer evenwel verzocht om het rapport niet te publiceren. Deze laatste heeft inmiddels gesteld dat men de publicatie met één week heeft opgeschort.

Verzoek in beraad

Naar aanleiding van het verzoek heeft de Rekenkamer aangegeven deze in beraad te willen nemen. Men zou daar echter wel de tijd voor willen nemen, iets wat meteen heeft geleid tot een vertraging van de publicatie met (minimaal) één week. Het college zou bang zijn dat er door het publiceren van het rapport heel veel details over de beveiliging naar buiten komen die extra schade zouden kunnen toebrengen.

Erkenning voor het probleem

De woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb liet in een reactie weten dat men de zorgen van de Rekenkamer over de beveiliging erkent en er zeker passende acties zullen worden ondernomen. "Als dit rapport wordt gepubliceerd, dan brengt dit evenwel niets concreets bij, in tegendeel. Het lijkt dan eerder een lesje hoe hack je de gemeente? Dit is voor niemand goed, niet voor de medewerkers, maar ook niet voor de inwoners van onze gemeente", aldus nog de woordvoerder.

De directeur van de Rekenkamer Rotterdam stelt inmiddels ook in een reactie dat men inderdaad is verzocht om voor maandagochtend 10 uur te reageren op het verzoek van de gemeente.

"Ik heb ondertussen een brief geschreven aan de burgemeester waarin staat te lezen dat ik meer tijd nodig heb om passend op deze kwestie te kunnen reageren.

Het verzoek van de gemeente ging gepaard met heel wat documenten evenals technische zaken. Er is tijd nodig om deze allemaal concreet te kunnen bekijken.

In ieder geval is de publicatie mede omwille van deze reden met minimaal één week uitgesteld".

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *