President Trump ondertekent wet die internetproviders toegang tot surfgeschiedenis geeft

President Trump ondertekent wet die internetproviders toegang tot surfgeschiedenis geeft

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zoals eerder reeds werd aangekondigd vandaag een wetsvoorstel ondertekend die er voor zorgt dat Amerikaanse internetproviders zonder toestemming van de gebruikers allerhande gegevens mogen verzamelen en verkopen.

Het gaat hierbij niet uitsluitend om de surfgeschiedenis, maar ook om met name de locatiegegevens, de financiële informatie evenals allerhande andere data.

Met veel kritiek onthaalt

Het voorstel kon eerder reeds rekenen op bijzonder veel kritiek. Deze kritiek kwam niet alleen van burgers, maar ook van burgerrechtenbewegingen evenals experts binnen de sector. Het voorstel kon (ondanks grote verbazing van velen) toch rekenen op een goedkeuring door de meerderheid van de Senaat en het Congres.

Door de ondertekening van het voorstel worden de privacyregels die eerder zijn opgesteld door de Amerikaanse toezichthouder FCC ongedaan gemaakt.

Deze regels waren vorig jaar aangenomen en maakten duidelijk dat providers steeds de goedkeuring moesten vragen van hun klanten vooraleer ze gegevens mochten verzamelen en gebruiken.

“Privacy van internetgebruikers beschermen”

De ondertekening van het wetsvoorstel door President Trump zorgt er bovendien ook voor dat het FCC niet meer over de mogelijkheid beschikt om dergelijke regels in de toekomst op te stellen.

Kate Tummarello van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF liet zich het volgende ontvallen;

"We vragen aan de beleidsmakers in de verschillende staten evenals aan de bedrijven die technologie aanbieden om te zoeken naar oplossingen om de privacy van personen te beschermen.

Dit moeten we blijven doen tot het Congres zich bereidt toont om te luisteren naar de Amerikaanse consumenten die hun privacyrechten niet zomaar ten grabbel willen gooien".

Ondertussen hebben verschillende providers, waaronder AT&T, Comcast en Verizon reeds laten weten dat ze de individuele surfgeschiedenis van hun klanten niet zullen verkopen.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *