Politie doet inval bij leverancier van versleutelde smartphones PGPSafe

Politie doet inval bij leverancier van versleutelde smartphones PGPSafe

De politie heeft verschillende invallen gedaan in een onderzoek waarbij sprake zou zijn van speciale smartphones (Blackberry & Android toestellen) die zijn voorzien van een versleutelde communicatie. De toestellen zouden worden geleverd aan criminelen.

Via Tweakers.net

Tijdens de actie werd er gezocht naar mensen die de speciale smartphones hebben geleverd aan de criminelen. In totaal werden bij huiszoekingen in Diemen, Berkhout en Huizen vier mensen gearresteerd. Eén van de zaken die werd onderzocht door het Team High Tech Crime was het bedrijf PGPSafe. De grootste slag zou men hebben kunnen slaan in een pand aan de Plantage Muidergracht. Deze is gelegen in het centrum van Amsterdam. Er zou hier zomaar even voor meer dan een miljoen euro aan contant geld in beslag zijn genomen.

Niet alleen het Team High Tech Crime was bij de invallen betrokken. Ook de FIOD en het Functioneel Parket werden immers ingeschakeld. Zij namen de boekhouding in beslag bij twee administratiekantoren. In principe is de levering van telefoons met een versleutelde communicatie niet bij wet verboden. Wel is het zo dat ze niet mogen worden doorverkocht of gebruikt bij criminele activiteiten.

Geen connectie met eerder groot onderzoek

De politie heeft aangegeven dat deze acties volledig los staan van een eerder groot onderzoek dat werd uitgevoerd naar een bedrijf uit Nijmegen. Dat bedrijf zou zogenaamde crypto-telefoons hebben geleverd. Uiteindelijk bleek echter dat de mensen die gebruik maakten van deze smartphones helemaal niet veilig waren voor zowel de politie als justitie. Eerder, namelijk in maart van dit jaar liet de politie nog optekenen dat het toegang had tot maar liefst 3,6 miljoen berichten die via de servers van het bedrijf Ennetcom waren verstuurd.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *