Overheid Turkije blokkeert Reddit

Overheid Turkije blokkeert Reddit

Sociale nieuwssite Reddit is in Turkije niet te bezoeken. De site wordt geblokkeerd met een controversiële internetwet. Reddit bezoekers krijgen een foutmelding van de Turkse overheid dat de website wegens “technische analyse en juridische overweging” niet toegankelijk is.

Turkije heeft sociale nieuwssite Reddit geblokkeerd voor de gehele bevolking. Middels een wet die in 2007 ingevoerd werd kan de Turkse overheid zonder tussenkomst van een rechter websites blokkeren.

Eigenlijk is deze wet bedoeld om ernstige zaken zoals terrorisme en kinderporno te blokkeren maar ook illegale filesharing en handelingen die de Turkse overheid beschouwd als misdaden tegen de eerste Turkste president Mustafa Atatürk.

Turkije maakt met enige regelmaat “gebruik” van deze wet en blokkeert ook websites zoals Twitter, Facebook en Youtube.  Meer dan 78000 andere websites zijn ook geblokkeerd in het land. Kritiek op de wet is dat de overheid misbruik maakt van deze wet door deze als cencuurmiddel te gebruiken.

De Turkse blokkade op sociale nieuwssite Reddit is waarschijnlijk omdat laatstgenoemde de vrijheid van meningsuiting zeer hoog in het vaandel heeft staan. Zo worden berichten alleen gemodereerd als een berichten de wet overtreden.

Volgens de Europese Commissie moet Turkije de mediavrijheid beter beschermen om de mensenrechtensituatie te verbeteren.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *