Ouders verantwoordelijk voor filesharing van kind

Ouders verantwoordelijk voor filesharing van kind

De hoogste rechter in Duitsland heeft een uitspraak gedaan die de nodige risico’s met zich meebrengt voor ouders van kinderen die van thuis uit illegale liedjes, games of films aanbieden. In deze situatie zijn de ouders immers aansprakelijk voor de acties van hun kind(eren).

Rihanna

De zaak waar in de inleiding van dit nieuwsbericht naar wordt verwezen is aangespannen door een vertegenwoordiger van de Amerikaanse zangeres Rihanna. Haar album ‘Loud’ werd immers in het jaar 2011 op illegale wijze aangeboden vanuit een woning in het Duitse München. Hier woonden op dat ogenblik een vader en moeder samen met hun drie volwassen kinderen. De platenmaatschappij kreeg het IP-adres in handen en eiste meteen een schadevergoeding ten belope van een bedrag van 3.500 euro.

Ouders waren niet op de hoogte

In een reactie op de schadeclaim gaven de ouders aan zich van geen kwaad bewust te zijn. De rechter stelt nu echter dat, ook wanneer de ouders van niets weten, zij wel gewoon aansprakelijk zijn. De aansluiting staat immers op hun naam. Het vonnis van de hoogste rechter in Duitsland stelde het volgende:

"De persoon die een aansluiting bezit is niet verplicht om het internetgebruik van derden bij te houden.

Bovendien moet ook niet worden gecontroleerd of er software voor filesharing op de computer die wordt gebruikt is terug te vinden.

Wel is het zo dat een familielid verplicht is om, indien duidelijk wordt welke persoon in de fout is gegaan de naam van deze derde openbaar te maken. Alleen op deze manier kan een eigen veroordeling worden voorkomen".

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *