Onduidelijkheid over verkoop persoonlijke informatie op Facebook

Onduidelijkheid over verkoop persoonlijke informatie op Facebook

Facebook is niet duidelijk wanneer het aankomt op het verkopen van de persoonlijke informatie van haar gebruikers aan adverteerders. Dit wordt gesteld door de Consumentenbond. De Consumentenbod is van mening dat er voor eens en altijd een einde aan moet komen aan de onduidelijke praktijken.

Gebruikers die een advertentie op Facebook aanklikken geven dit niet alleen te kennen aan de adverteerder zelf, maar spelen hiermee ook persoonlijke informatie door. Het kan hierbij gaan om medische zaken zoals een chronische ziekte, maar ook om bijvoorbeeld een politieke voorkeur of grote financiële beslissingen.

De directeur van de Consumentenbond, Bart Combée wist over de hele situatie alvast het volgende te vertellen;

“Op het ogenblik dat een gebruiker op een advertentie klikt die als onderwerp een zorg- of levensverzekering heeft is het mogelijk dat hij ongemerkt aan de verzekeraar aangeeft een chronische ziekte te hebben. Dit zorgt er voor dat voor amper een paar cent iedereen gebruik kan maken van dergelijke persoonlijke informatie. Dit geldt dus ook voor privépersonen.”

De Consumentenbond is van mening dat Facebook hier onmiddelijk mee op moet houden. Deze werkwijze kan voor haar Facebook gebruikers namelijk bijzonder nare bijgevolgen zoals het lekken van gevoelige informatie. Denk hierbij aan medische informatie die invloed kan hebben op toekomstige zaken zoals een hypotheek en andere grote financiële beslissingen.

Analyse van klikgegevens

Facebook voert een analyse uit van de clicks, likes en shares van haar gebruikers en maakt deze informatie eenvoudig toegankelijk voor adverteerders. Dit zorgt er voor dat adverteerders zich hier in het bijzonder op kunnen richten, zelfs wanneer de gebruiker niet is ingelogd op het social media platform. Facebook geeft wel informatie waarom mensen bepaalde advertenties te zien krijgen, maar hanteert geen algemene selectiecriteria. De Consumentenbond is van mening dat dit te beperkt is.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *