Nu ook chatten via WhatsApp geblokkeerd in China

Nu ook chatten via WhatsApp geblokkeerd in China

De Chinese overheid heeft er voor gekozen om een blokkade uit te vaardigen voor WhatsApp voor nagenoeg het hele land. Vanaf de voorbije zomer was het reeds niet meer mogelijk om te videobellen en foto’s te versturen. Nu is ook chatten via de applicatie voor Chinezen dus geen optie meer.

Nieuwe dreun voor Facebook

De blokkade van de populaire applicatie WhatsApp is de zoveelste (Chinese) opdoffer op rij voor Facebook. Facebook probeert al langere tijd (enigszins tevergeefs) voet aan de grond te krijgen in het land.

Facebook werd in 2009 verboden in China omdat het heeft geweigerd om haar platform te censureren. WhatsApp was dan ook het enige product van het bedrijf dat op de Chinese markt wel nog actief was.

De voorbije zomer werd er in China reeds voor gekozen om videogesprekken evenals het versturen van bestanden via de applicatie te blokkeren. Vervolgens werden ook de spraakopnames geblokkeerd en nu zijn dus de chats met berichten aan de beurt. De internetproviders hebben de opdracht gekregen om al het verkeer dat afkomstig is van de applicatie te blokkeren, aldus de New York Times.

Nog geen volledige blokkade

Het is wel opmerkelijk dat de WhatsApp blokkade schijnbaar nog niet geldt voor het volledige land. Verschillende correspondenten die zich in China bevinden kunnen dan ook wel nog steeds gewoon Whatsappen. Mogelijks zal de nieuwe blokkade nog verder uitgerold moeten worden. Dit is althans van het vermoeden van de schrijver Matthew Stinson die reeds enige tijd in China woont en werkt.

Encryptie aan de basis van blokkade?

Van WhatsApp is bekend dat ze gebruik maakt van sterke end-to-end-encryptie. De kans bestaat dat precies deze beveiliging de reden is waarom de applicatie nu is geblokkeerd in China.

Ondanks het feit dat er voor WhatsApp dus nu een blokkade geldt is dat niet het geval voor een andere, vergelijkbare app genaamd WeChat. Toch is de reden hiervoor niet zo ver te zoeken. WeChat heeft er zich namelijk mee akkoord verklaart dat het alle data zal overhandigen aan de Chinese overheid. Ahum!

WhatsApp gebruiken via VPN

Wie in China wel nog steeds gebruik wenst te maken van de mogelijkheden die WhatsApp te bieden heeft kan dat alleen doen met één van de weinige VPN diensten die nog in China werkt.

Na dat je verbinding hebt gemaakt met de VPN kan je wél weer WhatsApp in China gebruiken.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *