NSA verzamelde in 2016 data van 151 miljoen telefoongesprekken

NSA verzamelde in 2016 data van 151 miljoen telefoongesprekken

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft in het jaar 2016 metadata verzameld van zomaar even meer dan 151 miljoen telefoongesprekken. Dit gebeurde nadat een nieuwe regelgeving in het jaar 2015 net de afluistermogelijkheden van de NSA had ingeperkt.

Bovenstaande vaststelling kwam aan het licht door een jaarlijks onderzoek van de Director of National Intelligence in de Verenigde Staten. Ondanks het feit dat er in totaal dus metadata van 151 miljoen telefoongesprekken werd verzameld had ze slechts dwangbevelen om 42 verdachten te bespioneren. Met ingang van het jaar 2015 werd besloten dat de NSA uitsluitend het recht heeft om telefoongegevens te verzamelen van mensen die er van worden verdacht terroristische activiteiten uit te oefenen. Voor het afluisteren van deze verdachten is er echter steeds een dwangbevel van de rechter vereist.

Miljarden metadata per dag

Door de invoering van de nieuwe regelgeving werd er een zekere limiet ingesteld op de metadata die door de NSA kan worden verzameld. Een onderzoek in het jaar 2014 bracht nog aan het licht dat de inlichtingendienst een paar miljarden stukken aan metadata per dag binnenhaalde over telefoongesprekken. Het verzamelen van deze gegevens steeg in het bijzonder zeer explosief na de gebeurtenissen van 9/11.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *