Niet alle politieke partijen scoren even goed op vlak van privacy

Niet alle politieke partijen scoren even goed op vlak van privacy

Privacy is en zal altijd een gevoelig onderwerp blijven. Dat blijkt ook keer op keer in de verkiezingsprogramma’s. Het merendeel van de partijen zal er uiteraard wel een beetje aandacht aan besteden, maar met name CDA, SGP, PVV en 50+ blijven ver achter in vergelijking met de rest.

Deze vaststelling is gebeurd op basis van een analyse van de verkiezingsprogramma’s door Esther Gruppen van Privacy First. Het is een feit dat burgers tegenwoordig steeds vaker begluurd worden onder de noemer van terrorismebestrijding en veiligheid.

Denk bijvoorbeeld op dit vlak maar eens aan het sleepnet waarbij het internetverkeer zonder enige schroom en bovendien ook nog eens massaal wordt afgetapt door de veiligheidsdiensten. In het bijzonder wanneer er een dergelijke, massale verzameling van privacy gegevens gebeurt is dit nooit in het voordeel van de burger.

Een recent voorbeeld op dit vlak was nog terug te vinden in het feit dat de Belastingdienst op de vingers werd getikt door de Autoriteit Persoonsgegevens. Eén enkel beveiligingslek kan er dus in de praktijk voor zorgen dat zomaar de gegevens van enkele miljoenen belastingbetalers op straat komen te liggen, iets wat uiteraard de nodige, structurele gevaren met zich meebrengt.

GroenLinks en D66 doen het uitstekend

Uit het onderzoek dat Privacy First uitvoerde bleek dat vooral de partijen GroenLinks en D66 het uitstekend doen op vlak van privacy. Daarnaast weten ook de Partij voor de Dieren evenals de Piratenpartij op dit vlak te overtuigen. Deze partijen zien niet alleen de kansen, maar ook de voordelen in op vlak van innovatie en technologische vooruitgang, maar erkennen eveneens de uitdagingen die er mee gepaard gaan. In het bijzonder het inzetten van Big Data evenals de risico’s die verbonden zijn aan het zogenaamde profiling worden door deze partijen niet onderschat.

Van alle partijen die privacy als belangrijk element in hun programma opnemen is vooral GroenLinks de uitblinker. Zij draagt immers het meest privacy gerelateerde onderwerpen aan. De Piratenpartij gaat vooral de strijd aan tegen het feit dat we overal zomaar gefilmd mogen worden en ook de partijen SP, ChristenUnie evenals de PvdA maken zich sterk voor privacy.

Vooral de ChristenUnie pakt uit met een glashelder verhaal met betrekking tot de risico’s die technologische vooruitgang met zich meebrengt. Er zijn jammer genoeg ook partijen die het privacy onderwerp niet zo belangrijk schijnen te vinden. Dit zijn met name de PVV evenals het CDA. Bij de PVV wordt er dan ook geen enkele melding van gemaakt en bij het CDA slechts één keer.

Tot slot zijn er nog de partijen VVD en SGP die weliswaar het privacy onderwerp even aankaarten, maar uitpakken met verschrikkelijke voorstellen. Bovendien wordt door deze partijen veiligheid pertinent boven privacy gesteld. Iets wat op het eerste zicht misschien begrijpelijk is, maar in de praktijk niet altijd de beste keuze blijkt te zijn.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *