Netgear past dataverzamelingsbeleid Nighthawk R7000-router aan

Netgear past dataverzamelingsbeleid Nighthawk R7000-router aan

De bekende netwerkapparatuurfabrikant Netgear heeft bekend gemaakt dat het haar beleid voor dataverzameling door middel van haar Nighthawk R7000-router heeft gewijzigd. Door gebruik te maken van de router kon het bedrijf allerhande gegevens verzamelen. Het ging hierbij niet uitsluitend om het IP-adres, maar ook om het MAC-adres evenals het serienummer.

In een bericht dat werd geplaatst op de (vernieuwde) ondersteuningspagina van het bedrijf geeft ze aan dat de fabrikant de technische gegevens die worden verzameld gebruikt om niet alleen het correct functioneren van de router mogelijk te maken, maar ook snel technische problemen op te kunnen sporen en te verhelpen. Andere gegevens die door de fabrikant worden verzameld hebben betrekking tot het aantal verbonden toestellen evenals het type verbindingen. Daarnaast zouden ook technische gegevens over het gebruik van de router evenals het wifinetwerk worden verzameld.

Geen echte reden voor verzamelen van gegevens

De bovenstaande verklaring even daar gelaten wordt er door de fabrikant eigenlijk geen concrete reden gegeven voor het verzamelen van de gegevens. De bewoordingen die in het artikel worden gebruikt laten er bovendien de nodige onduidelijkheid over bestaan of dit nu geldt voor alle toestellen van Netgear of uitsluitend voor de R7000-router. De link die is terug te vinden aan de rechterkant van de pagina lijkt toch in deze richting te wijzen. De verandering zou deel uitmaken van een firmware-update naar versie 1.0.7.12, aldus Bleeping Computer.

Geen vermelding in releasenotes

Mocht de verandering daadwerkelijk deel uitmaken van de nieuwe firmware-update, dan zou deze echter in de releasenotes moeten worden vermeld. Daar blinkt ze echter uit in afwezigheid. In ieder geval heeft Netgear er inmiddels ook voor gekozen om een ondersteuningspagina te publiceren met daarop instructies om de verzameling van data uit te schakelen.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *