Was Nederlandse geheime dienst niet zorgvuldig bij hack van voormalig advocaat?

Was Nederlandse geheime dienst niet zorgvuldig bij hack van voormalig advocaat?

Volgens toezichthouder CTIVD was de Nederlandse geheime dienst AIVD niet zorgvuldig bij de hack van een persoon die eerder in dienst was als advocaat.

Mocht de persoon in kwestie nog steeds advocaat zijn, dan was de hack niet toegestaan. De man waar het om gaat zou zich op het ogenblik van de feiten in het buitenland bevonden hebben. Het vermoeden bij de AIVD bestond dat hij niet langer actief aan de slag was als advocaat, maar zeker was men daar niet van.

Dit heeft de CTIVD vastgesteld tijdens een bespreking van specifieke gevallen. Dit gebeurde tijdens een onderzoek dat werd ingesteld naar spionage bij niet alleen advocaten, maar ook journalisten. De spionage zou gebeuren door de AIVD evenals de militaire dienst MIVD.

Omdat er bij de AIVD de nodige onzekerheid bestond zou men volgens de toezichthouder in ieder onzorgvuldig gehandeld hebben.

Wet niet overtreden

Ondanks het onzorgvuldig gedrag zou de AVID volgens de toezichthouder de wet niet hebben overtreden. De CTIVD beschikt over geen enkele aanwijzing die duidelijk maakt dat deze onzorgvuldigheid heeft geleid tot onrechtmatigheden.

De inzet van de bevoegdheid was bovendien niet gericht tegen de persoon in kwestie in zijn hoedanigheid als advocaat. Daarnaast zou de AIVD met de hack ook geen vertrouwelijke informatie van de advocaat in handen hebben gekregen.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *