Meerderheid Belgische prepaid-gebruikers voldoet aan identificatieplicht

Meerderheid Belgische prepaid-gebruikers voldoet aan identificatieplicht

Het merendeel van de Belgische prepaid-gebruikers voldoet aan de zogenaamde identificatieplicht. Men moest zich identificeren om gebruik te kunnen blijven maken van de telecomdiensten. Er zouden in België zo’n 3,1 miljoen actieve prepaid-simkaarten bestaan waarvan er inmiddels 2,7 miljoen zijn geregistreerd.

Wie nog niet aan de identificatieplicht heeft voldaan is er ondertussen bij verschillende providers aan voor de moeite. Met name Orange en Base hebben immers dinsdagnacht de niet geïdentificeerde prepaidkaarten afgesloten. Klanten van Proximus hebben nog tijd tot deze avond.

Minister Alexander de Croo heeft ondertussen in een verklaring aangegeven dat er zo’n 400.000 simkaarten overblijven waarvan de eigenaar zich niet heeft geregistreerd. Simyo en AldiTalk hebben inmiddels verklaard hun prepaidaanbod in België te stoppen. Zij weigeren immers mee te werken aan de verplichte registratie van nieuwe prepaid-klanten.

Veelvuldig gebruikt door criminelen en terroristen

De verplichting voor gebruikers van prepaid-simkaarten kwam er nadat de Belgische regering redeneerde dat ongetwijfeld zeer veel criminelen en terroristen gebruikmaken van dergelijke kaarten. Een prepaid-simkaart was voorheen dan ook volledig anoniem. Met de nieuwe regelgeving is dit verboden. Op het ogenblik dat er een nieuwe prepaid-simkaart wordt aangekocht dient de klant zich dan ook verplicht te laten registreren. Dit kan vrij eenvoudig en snel, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het paspoort.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *