Man in China krijgt celstraf van 9 maanden voor verkopen van VPN software

Man in China krijgt celstraf van 9 maanden voor verkopen van VPN software

Een Chinese man die VPN software verkocht via een website is door een Chinese rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 9 maanden. De opvallende uitspraak komt er omdat de software die de man verkocht het voor consumenten mogelijk zou maken om de Chinese blokkades die overheid heeft opgeworpen te omzeilen. Dit gaat in tegen de Chinese wetgeving waardoor de rechtbank zich genoodzaakt zag om deze zware uitspraak te doen.

Strengere regels voor internetgebruik in China

In januari van dit jaar werd er door het Chinese ‘Ministry of Industry and Information Technologie’ al aangegeven dat de snelle groei van internet technologieën en diensten er voor zorgt dat er een striktere regelgeving nodig is. De Chinese overheid heeft naar aanleiding hiervan aangegeven dat het enkele nieuwe maatregelen zou doorvoeren “ter bescherming van netwerkinformatie”.

Eén van de eerste targets van de Chinese overheid zijn de vele VPN’s waar in China veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Niet alleen Chinezen zelf maar ook buitenlanders maken dankbaar gebruik van een VPN in China. Door gebruik te maken van een VPN heb je in China gewoon toegang tot geblokkeerde websites.

Het nieuws werd met veel argwaan onthaald, maar daar had de Chinese overheid geen oren naar. Sterker nog, in juli van dit jaar verscheen het nieuws dat de overheid aan ISP’s de opdracht wou geven om alle VPN diensten te laten blokkeren. Hierop brak een storm van protest uit waarna lokale instanties snel aangaven dat het ging om valse berichtgeving.

VPN in China toch in het vizier

Ondanks het ontkennen van een ban van VPN diensten door de plaatselijke overheden was het al snel duidelijk dat er toch iets aan het veranderen was in China. Later in de maand juli verscheen dan ook plots het nieuws dat Apple VPN software en diensten uit de Chinese App Store had verwijderd. Het officiële statement van Apple stelde dat het genoodzaakt was om de VPN software uit de Chinese App Store te verwijderen omdat ze in strijd was met de wetgeving van het land. Daardoor zou de software niet meer voldoen aan de door Apple opgelegde eisen voor applicaties.

Celstraf

Dat het China menens is blijkt nu uit het arrest dat is geveld door een rechtbank van het land. De Chinese man Deng Jiewei was eigenaar van een kleine website waarmee hij VPN software verkocht. Zijn handel kwam in het vizier van de Chinese overheid waarna hij werd veroordeeld tot 9 maanden cel. Toch is het niet de eerste keer dat de man geconfronteerd wordt met het Chinese gerecht. Ook in oktober van 2016 werd hij al gearresteerd voor het opzetten van een website met VPN software.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *