Makers van Kodi-builds met piraterij-add-ons schikken met Brein

Makers van Kodi-builds met piraterij-add-ons schikken met Brein

Zo voorkom je onnodige downloadboetes en rechtszaken met een Kodi VPN!

Stichting Brein heeft bekend gemaakt dat het een schikking heeft getroffen met tien makers van Kodi builds die add-ons bevatten die het voor gebruikers mogelijk maken om auteursrechtelijk beschermd materiaal te kunnen bekijken zonder daarvoor te betalen. De ontwikkelaars hebben ondertussen hun werkzaamheden met betrekking tot drie builds stopgezet.

Onthoudingsverklaring ondertekend

Brein heeft in een reactie aangegeven dat alle partijen een onthoudingsverklaring hebben ondertekend met een boetebeding van 500 euro per illegale link. Dit zorgt er voor dat, wanneer de ontwikkelaars in kwestie nog eens een dergelijke Kodi-build maken ze geconfronteerd kunnen worden met zeer hoog oplopende kosten.

Tim Kuik heeft in een reactie tegenover TorrentFreak aangegeven dat het inderdaad zou gaan om personen die zich bezighielden met de ontwikkeling van illegale builds. Om welke soort builds het precies gaat wil Kuik echter niet kwijt.

Ook downloaders worden tegenwoordig scherp in de gaten gehouden door de filmindustrie. Om te voorkomen dat je meteen een rechtszaak aan je broek hebt als je per ongeluk een film kijkt is het advies om een Kodi VPN te gebruiken.

Brein heeft bovendien aangegeven dat ook het ontwikkelen van een Kodi-build met de nodige add-ons voor het bekijken van auteursrechtelijk beschermde inhoud neerkomt op auteursrechtinbreuk. De stichting verwijst hiermee naar het zogenaamde Filmspeler-arrest welke werd uitgevaardigd door het Europese Hof van Justitie. In deze werd er namelijk door het Hof bepaald dat ook de verkoop van streamingkastjes met add-ons die het mogelijk maken om beschermde inhoud te bekijken illegaal is.

Arrest ook van toepassing bij verkoop van software

Brein is van mening dat er op basis van het bovenvermelde arrest ook kan worden gesteld dat er sprake is van een inbreuk wanneer het uitsluitend gaat om de verkoop van software. De ontwikkelaars van dergelijke software zouden er zich namelijk van bewust zijn dat de gebruikers op die manier de mogelijkheid krijgen om inbreuk te plegen op auteursrechtelijk beschermd materiaal.

UPDATE: namen van builds bekend?

Ondertussen raakte bekend dat het hierbij waarschijnlijk gaat om de builds KAOSbox, DokiTV en Creativetvbox. Op de website van de eerste partij staat informatie te lezen dat het project is stilgelegd. Ook Creativetvbox heeft ondertussen bekend gemaakt dat ze haar project niet zal verderzetten. DokiTV heeft inmiddels zelfs letterlijk aangegeven haar activiteiten te stoppen op verzoek van Brein.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *