Israël waarschuwde VS voor spionage met Kaspersky-software door Russen
Israël zou de Verenigde Staten hebben gewaarschuwd dat Russische hackers door het inzetten van Kaspersky-producten informatie konden stelen. Onder meer de NSA zou één van de slachtoffers zijn. Dit meldt The New York Times op basis van eigen bronnen. De activiteiten kwamen aan het licht nadat Israël zichzelf toegang zou hebben verschaft tot Kaspersky.
Pas op met Kaspersky VPN! Dit zijn de 3 beste alternatieven voor Kaspersky VPN.
Door de hack had Rusland de mogelijkheid om onder meer documenten van de NSA te stelen. Dit kon gebeuren doordat een medewerker van de NSA er voor had gekozen om verschillende documenten op te slaan op diens computer thuis. Daar was de beveiligingssoftware van het Russische bedrijf Kaspersky op terug te vinden. De krant zou zich voor het maken van deze stelling beroepen op bronnen die actief zijn binnen de Amerikaanse overheid.
De Kaspersky software zou door Rusland zijn gebruikt om verschillende vormen van informatie te achterhalen. Wereldwijd wordt de beveiligingssoftware door meer dan 400 miljoen mensen jaarlijks op hun computer geïnstalleerd. De eerste waarschuwing die door Israël aan de Verenigde Staten werd gegeven dateert bovendien reeds van 2014.
Hack in 2015 ook door Kaspersky software
Vorig week nog meldde The Wall Street Journal dat een hack in 2015 bij een NSA-onderaannemer zou zijn uitgevoerd met behulp van de Kaspersky software. De krant hield het bovendien niet zomaar bij een oppervlakkige stelling, in tegendeel.
Deze haalde er deskundigen bij die claimden dat de beveiligingssuite mogelijks NSA-data als potentieel kwaadaardige code identificeerde. Het Russische beveiligingsbedrijf ontkende dit echter meteen. Kaspersky zelf heeft officieel aangegeven nooit een land te zullen bijstaan in hun spionage, ook thuisland Rusland niet.
Binnengedrongen in bedrijfsnetwerk
Kaspersky zou al twee jaar geleden hebben ontdekt dat Israëlische hackers het bedrijfsnetwerk binnen zijn gedrongen. In datzelfde jaar werd er door het bedrijf een rapport gepubliceerd waar de eigen bevindingen in werden omschreven. Men stelde in die tijd dat het ging om een geavanceerde aanval waarbij er drie zeroday lekken zijn toegepast.
Het verwees niet meteen naar een partij die voor de aanval verantwoordelijk was, maar stelde wel dat het zou gaan om de makers van de zogenaamde Duqu-malware. Deze malware zou afkomstig zijn van de makers van het zogenaamde Stuxnet. Deze wordt echter niet toegeschreven aan Rusland, maar wel aan de landen Israël en de Verenigde Staten.
Pas op met Kaspersky VPN! Dit zijn de 3 beste alternatieven voor Kaspersky VPN.