Inlichtingendiensten moeten toegang krijgen tot versleutelde chats volgens Britse overheid

Inlichtingendiensten moeten toegang krijgen tot versleutelde chats volgens Britse overheid

De Britse overheid is van mening dat het niet acceptabel is dat de inlichtingendiensten niet de mogelijkheid hebben om versleutelde chatgesprekken te onderscheppen.

De autoriteiten willen er dan ook voor zorgen dat applicaties die kunnen worden gebruikt voor instant messaging geen veilige haven voor terroristen worden.

Amber Rudd, de Home Secretary van Groot-Brittannië zal deze week rond de tafel zitten met techbedrijven. Het doel van het gesprek is om onder meer de onderwerpen aan te kaarten met betrekking tot versleutelde communicatie.

"Vroeger was het mogelijk om niet alleen enveloppen te openen met stoom, maar ook telefoons af te luisteren. Op deze manier kon men achterhalen of er sprake was van illegaal handelen of niet, zolang daartoe de nodige gerechtelijke bevelen maar konden worden aangeleverd", aldus Rudd.

Uitspraken naar aanleiding van terroristische aanslag

De uitspraken van Rudd werden gedaan tegenover de BBC naar aanleiding van de terroristische aanslag van woensdag. In tussentijd zouden door de Britse autoriteiten twaalf arrestaties zijn uitgevoerd met betrekking tot de aanslag. Het feit dat de onderzoekers echter niet zomaar het chatverkeer kunnen onderscheppen zou het onderzoek sterk belemmeren. Tijdens het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat de terrorist vlak voor het uitvoeren van zijn aanslag WhatsApp heeft gebruikt.

"In een situatie als deze moet er echter een mogelijkheid bestaan om de inlichtingendiensten toegang te verlenen tot versleutelde WhatsApp-conversaties".

Ook Europol-topman Rob Wainwright is voorstander

Niet alleen Rudd, maar ook de topman van Europol Rob Wainwright is voorstander. Het is op dit ogenblik echter niet geheel duidelijk wat de autoriteiten dan precies verwachten van de techbedrijven.

Wel heeft Rudd aan onder meer de CEO van Apple, Tim Cook gevraagd om mee te denken naar oplossingen. WhatsApp had eerder reeds aangegeven mee te willen werken met de autoriteiten. Een end-to-end-decryptie zorgt er op dit ogenblik echter voor dat de dienst zelf ook de chats niet kan monitoren.

Het voorbije jaar werd er door de Britse overheid reeds gesteld dat de encryptie verwijderd zou moeten kunnen worden.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *