Illegale downloaders in vizier van Dutch Filmworks

Illegale downloaders in vizier van Dutch Filmworks

Dutch Filmworks heeft aangegeven dat het de jacht gaat openen op illegale downloaders, maar wat stelt dat nu precies voor? Dutch Filmworks wil de illegale verspreiding van haar films vanaf oktober van dit jaar actief tegenhouden. Het gaat dit onder meer doen door extra aandachtig te zijn voor het verschijnen van haar films in apps als Popcorn Time en Kodi.

Namens het bedrijf werd er een beroep gedaan op het Duitse Excipion om de IP-adressen van de illegale downloaders te verzamelen. Met de verzamelde IP-adressen wil Dutch Filmworks met een gerechtelijk bevel achterhalen wie de downloaders zijn. Dit door de IP-adressen te koppelen aan abonneegegevens van internetproviders zoals Ziggo en KPN.

Persoonlijk contact met illegale downloaders

Op het ogenblik dat Dutch Filmworks de identiteit van de downloaders heeft achterhaald wil ze de personen zelf benaderen om hen op de hoogte te brengen van het lopende onderzoek. De distributeur kan er eveneens voor kiezen om een waarschuwing te sturen aan de illegale downloaders of kan een minnelijke schikking voorstellen om verdere juridische stappen te voorkomen.

Geen duidelijk zicht op schade

Het is tot op heden onduidelijk welke financiële schade de Nederlandse filmindustrie leidt door de illegale downloaders. Dutch Filmworks beschikt op vandaag over een catalogus bestaande uit meer dan 3.000 titels. Het gaat hierbij niet uitsluitend om gewone speelfilms, maar ook om televisie series evenals documentaires en kinderproducten.

Door de eigenaar van Dutch Filmworks, Willem Pruijssers wordt in het bijzonder verwezen naar één enkele film, Mechanix: Resurrection. Deze zou in amper één jaar tijd 235.000 keer gedownload zijn in Nederland.

Dat Dutch Filmworks dreigt met (juridische) stappen tegen illegale downloaders is op zich niet nieuw. In het verleden werden al verschillende malen juridische tests gedaan, maar het bleef daarbij vooral om dreigementen. Deze keer zou de distributeur dus de daad bij het woord willen voegen. Dit zal er ongetwijfeld voor zorgen dat illegale downloaders meer op hun hoede moeten zijn, bijvoorbeeld door een (https://vpnservice.nl/privacy/popcorn-time-vpn/) of (https://vpnservice.nl/privacy/kodi-vpn/) te gebruiken.

Kritiek op aanpak Dutch Filmworks

Rejo Zenger van Bits of Freedom heeft aangegeven het niet eens te zijn met de aanpak die Dutch Filmworks hanteert. Het is volgens hem niet correct om iemand die sporadisch eens een illegale film download te confronteren met hoge boetes. Bovendien benadrukt Zenger dat het opvallend is dat de filmindustrie na al die tijd nog steeds niet in staat is om het onderliggende en bovendien zelfgecreëerde probleem in de kern aan te pakken.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *