Illegaal films downloaden: 150 Euro boete vanaf 2016

Illegaal films downloaden: 150 Euro boete vanaf 2016

Vanaf 2016 gaan filmdistributeurs adresgegevens van illegale downloaders opvragen bij Nederlandse internetproviders. De adresgegevens gaan ze gebruiken om waarschuwingen en boetes te versturen naar illegale downloaders. IP-adressen worden verzameld, daarna worden de echte adresgegevens eraan gekoppeld.

Vanaf 2016 kunnen illegale downloaders eerst rekenen op een waarschuwing van de filmdistributeur. Blijf je toch films downloaden met je eigen IP-adres? Dan stuurt de distributeur een schikkingsvoorstel van ongeveer 150 euro.

Download je na het ontvangen van een schikkingsvoorstel nog steeds illegaal films? Dan zal het schikkingsbedrag hoger en hoger worden waarna er een civiele rechtszaak tegen je aangespannen kan worden.

Sinds april 2014 is er een downloadverbod van kracht in Nederland dat verbiedt om illegaal te downloaden.

Hoe komt de filmindustrie aan je IP-adres?

Filmdistributeurs monitoren als eerst alleen bepaalde films. Daarna zullen er steeds meer films gemonitord worden. Er zijn al IP-adressen van illegale downloaders verzameld volgens Willem Pruijssers, eigenaar filmdistributeur Dutch FilmWorks. Het monitoren van IP-adressen is kinderlijk eenvoudig, de distributeur hoeft alleen nog bij de internetprovider naam, adres en woonplaats op te vragen.

“Die gaan we vragen om de gewone adressen te geven en als ze meewerken kunnen zij de waarschuwingen en boetes sturen”

Wil je wat extra privacy online? Lees hoe je je echte IP-adres kan verbergen. Zo kan je anoniem downloaden en uploaden. Niet illegaal natuurlijk, daar is het niet voor bedoeld! 😐

Nederlanders downloaden relatief veel films illegaal

Filmdistributeur Dutch Filmworks wil illegale downloaders afschrikken met de boetes. Volgens het bedrijf download de Nederlandse consument zoveel dat ons kleine land op plaats 5 van de hoogste aantal illegale downloads ter wereld staat. De enige landen die meer illegaal films downloaden zijn Griekenland, Australië, Rusland en Italië.

“De film Jurassic World werd in Nederland in oktober 550.000 keer gedownload en in Duitsland maar 65.000 keer, omdat daar de consument weet dat je wel eens een boete op de deurmat kunt krijgen.”

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *