Honderden websites aanbieders en diensten gestopt door Brein in eerste helft van 2017

Honderden websites aanbieders en diensten gestopt door Brein in eerste helft van 2017

Stichting Brein heeft in de eerste zes maanden van 2017 naar eigen zeggen 231 verschillende websites en diensten waarop illegale content werd aangeboden offline gehaald. Bovendien zou het 154 partijen die illegale mediaspelers verkochten en 14 grote uploaders hebben gestopt.

Verslag Stichting Brein eerste 6 maanden 2017

Bovenstaande heeft Brein zelf bekend gemaakt door middel van een verslag met betrekking tot de eerste 6 maanden van dit jaar. Het spreekt echter voor zich dat er lang niet van alle acties verslagen en bewijsmaterialen worden bijgehouden waardoor het nagenoeg onmogelijk is om de gemaakte stellingen te verifiëren. In totaal zou de stichting echter naast het bovenvermelde 268 onderzoeken hebben gevoerd.

Het resultaat van deze onderzoeken was dat er 7 groepen op Facebook offline zijn gehaald, er nagenoeg 700.000 zoekresultaten zijn verwijderd en ongeveer 2.100 vraag-en-aanbod-advertenties werden stopgezet. In een citaat van een onderzoek uitgevoerd door Telecompaper staat te lezen dat het percentage illegale downloaders is teruggebracht van 41 procent in 2013 tot 27 procent in 2017. Niet alleen de handelingen van Brein liggen hiervan aan de basis. Ook de toenemende populariteit van legale platformen draagt daar uiteraard haar steentje in bij.

Gebruik jij Kodi zonder VPN?! Voorkom downloadboetes! Gebruik een Kodi VPN!

Downloaden officieel al verboden vanaf 2014

Vanaf 2014 is het downloaden van data die auteursrechtelijk is beschermd officieel verboden in Nederland. Het is de belangrijkste taak van Brein op dit ingestelde verbod in de praktijk te handhaven. De stichting vormt geen onderdeel van de Nederlandse overheid. Dit betekent dat Brein geen arrestaties kan uitvoeren, huiszoekingen kan doen of boetes kan uitschrijven. Wat wel mogelijk is, is dat Brein van buitenaf bewijsmateriaal verzamelt van illegale praktijken. Bijgevolg heeft men de mogelijkheid om verdachten voor de rechter te dagen.

In het merendeel van de gevallen opteert Brein echter voor een alternatieve werkwijze waarbij er een schikking wordt getroffen tussen beide partijen. Concreet betekent dit in de praktijk dat de verdachte er voor kiest om diens activiteiten te staken en een schadevergoeding te betalen. Een schikkingsbedrag begint in de praktijk meestal bij een paarduizend euro. Indien er een schikking kan worden getroffen laat Brein de verdachte in kwestie verder met rust. Nadat er betaald is natuurlijk…

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *