CBS: Helft van internetters maakt gebruik van onbeveiligde wifi

CBS: Helft van internetters maakt gebruik van onbeveiligde wifi

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft bekend gemaakt dat zomaar even de helft van de internetgebruikers heeft aangegeven wel eens gebruik te maken van een openbaar en onbeveiligd netwerk. Door gebruik te maken van een openbare wifi kan bijna iedereen het internetverkeer van de gebruiker bekijken.

Veilig openbare WIFI gebruiken? Beveilig je verbinding met een VPN »

Van alle mensen die aan hebben gegeven wel eens gebruik te maken van een openbaar en onbeveiligd netwerk geeft 34 procent wel te kennen het gebruik er van zoveel mogelijk te beperken. Ze doen dit door gewoon geen gebruik te maken van draadloos internet of door, indien beschikbaar in te loggen op een beveiligd netwerk. Ongeveer 25 procent van de jongeren en iets meer dan de helft van de 65-plussers beperken het gebruik vanwege zorgen in verband met de veiligheid.

Surfgedrag uit voorzorg aanpassen

Het spreekt voor zich dat internetters er eveneens uit voorzorg voor kunnen kiezen om hun surfgedrag aan te passen op het ogenblik dat er gebruik wordt gemaakt van een openbaar en onbeveiligd netwerk. Dit kan met name gebeuren door niet te bankieren via het internet. Toch geeft slechts 40 procent aan zich ten allen tijde bewust te zijn van de taken die ze uitvoeren op het ogenblik dat er gebruik wordt gemaakt van openbare wifi. Vooral ouderen, maar ook hoger opgeleiden zouden vaker dan gemiddeld op zeer bewuste wijze omspringen met het internet dat wordt aangeboden door onbeveiligde netwerken.

Geen behoefte aan openbare netwerken

De vaakst genoemde reden onder internetgebruikers op het ogenblik dat er wordt gevraagd waarom ze niet actief zijn op openbare, onbeveiligde wifi-netwerken is dat ze daar geen behoefte aan hebben. Ongeveer 50 procent van de internetgebruikers heeft deze reden aangegeven. Bovendien geeft 43 procent nog aan dat ernstige twijfels over de veiligheid eveneens een niet onbelangrijke rol spelen. Tot slot bleek ook nog dat openbare, onbeveiligde netwerken veel populairder zijn bij jongeren dan bij ouderen. Ongeveer 70 procent van de internetters tussen 18 en 25 jaar zouden al eens gebruik hebben gemaakt van een dergelijk netwerk. Dat in vergelijking met amper 10 procent bij de doelgroep van de 75-plussers.

Openbare WIFI onveilig?
Gebruik jij ook openbare, onbeveiligde WIFI?

Veilig openbare WIFI gebruiken? Beveilig je verbinding met een VPN »

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *