What The #Hack overtreedt wet door gebruik van keyloggers

What The #Hack overtreedt wet door gebruik van keyloggers

Een tv-programma van AvroTros met hacken als onderwerp heeft volgens experts computervredebreuk gepleegd.

De basis voor deze beschuldiging gaat schuil in het feit dat de programmamakers gebruik hebben gemaakt van zogenaamde keyloggers bij nietsvermoedende internetters. De makers van het programma reageren op hun beurt door te stellen dat ze uitsluitend bewustwording wilden creëren.

What the #hack

AvroTros omschrijft haar programma ‘What the #hack’ als een prankshow. De presentator Yes-R laat aan de hand van verborgen cameragrappen immers zien wat er allemaal kan gebeuren op het ogenblik dat selfies, wachtwoorden en privacygegevens op straat komen te liggen.

De presentator tracht om telkens de wachtwoorden van de gebruikers te ontfutselen, ook wanneer daarvoor gebruik moet worden gemaakt van speciale hulpmiddelen.

Onder meer Nu.nl is van mening dat de makers keyloggers gebruiken en dat is bij wet verboden. Dit zegt onder meer de ICT-jurist Arnoud Engelfriet.

"Het opzettelijk inbreken zonder dat daarvoor uitdrukkelijke toestemming is verkregen is altijd een misdrijf. Of het daarbij nu gaat om een huis of om een computer maakt geen enkel verschil".

Niet elk doelwit gaat akkoord

Mensen die deelnemen aan het programma moeten een overeenkomst tekenen waarin staat te lezen dat ze akkoord gaan met de voorwaarden van het programma. Echter heeft niet elk doelwit een dergelijk document voor ogen gekregen.

"Uiteraard hebben niet alle mensen een quitclaim getekend. Niet iedereen vindt het dan ook fijn om zichzelf op de televisie terug te zien",
– Reactie van AvroTros.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *