Gratis VPN Hotspot Shield verkoopt klantendata aan adverteerders

Gratis VPN Hotspot Shield verkoopt klantendata aan adverteerders

Gratis VPN Hotspot Shield, één van de bekendste gratis VPN aanbieders ter wereld wordt er van beschuldigd om data van haar klanten te hebben verkocht aan adverteerders.

De klacht is uitgevaardigd door het ‘Center of Democracy & Technology’ bij de United States Federal Trade Commission. Officieel luidt de aanklacht dat het bedrijf achter Hotspot Shield, namelijk AnchorFree, Inc. zich schuldig zou hebben gemaakt aan het voltrekken van onrechtmatige handelsactiviteiten.

Gratis en betaalde VPN dienst

Hotspot Shield heeft een gratis VPN én een betaalde variant. Zo is er een gratis en een betaald abonnement voor haar VPN service. De zogenaamde Hotspot Shield Elite Version kost tussen de 5,99 en 12,99 dollar per maand. Een lifetime licentie kan worden afgesloten voor een bedrag van 119,99 dollar.

De aanklacht die nu tegen de VPN provider is ingesteld moet er voor zorgen dat er wordt gecontroleerd of de informatie van de klanten wel op veilige wijze wordt behandeld. Ook de wijze waarop dergelijke data kan en daadwerkelijk wordt gedeeld moet duidelijk worden gemaakt.

Geen duidelijkheid over wijze waarop data wordt gedeeld

Het Center of Democracy & Technologie is van mening dat AnchorFree Inc. in het geheel niet duidelijk is over de wijze waarop de data en informatie van haar klanten wordt gedeeld. Bovendien zou het ook niet duidelijk zijn op welke manier het netwerk eventuele doorverwijzingen regelt.

Opmerkelijk detail in deze is wel dat de klachten die er zijn refereren naar de gratis en niet naar de betaalde versie van de VPN dienst. In de Hotspot Shield VPN’s privacy policy staat tot slot een statement te lezen welke stelt: “AnchorFree verzamelt geen persoonlijke informatie van jou op het ogenblik dat er gebruik wordt gemaakt van onze dienst”.

Analyse van gratis Hotspot Shield VPN vertelt een ander verhaal

Ondanks het feit dat AnchorFree, Inc. stelt dat ze geen persoonlijke informatie verzamelt van haar gebruikers geeft een analyse van de gratis versie van de Hotspot Shield VPN service het tegendeel aan. Er werd op dit vlak door het Center for Democracy & Technology gebruik gemaakt van de Carnegie Mellon University’s Mobile App. Door het inzetten van deze app werd duidelijk dat de permissies van de Hotspot Shield VPN Android app het mogelijk maakten om data te delen met derde partijen. Het zou hierbij vooral gaan om online adverteerders.

Ironisch genoeg werd er op de Hotspot Shield VPN blog een bericht geplaatst toen de nieuwe FCC’s ISP Privacy Regulation werd doorgevoerd waarin stond te lezen dat gebruikers er voor zouden moeten kiezen om gebruik te maken van de VPN service om hun privacy te verbeteren. Op deze manier zou er namelijk voor worden gezorgd dat ISP’s niet meer over de mogelijkheid beschikken om data van hun klanten te verzamelen en door te verkopen.

Mocht blijken dat het inderdaad zo is dat AnchorFree, Inc. de data van haar gebruikers heeft verkocht aan online adverteerders, dan zal dat de reputatie van het bedrijf uiteraard ernstige schade toebrengen.

Zoals altijd met een gratis VPN: Kost het niks? Dan ben jij het product!

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *