Google kan Android wachtwoord op afstand wijzigen

Google kan Android wachtwoord op afstand wijzigen

Google heeft de mogelijkheid om de beveiliging van Android toestellen uit te schakelen. Uit een rapport van “een officieer van justitie” in New York blijkt dit. Gelukkig werkt dit niet als gegevens op het toestel versleuteld zijn.

Google kan de toegangscode van het lockscreen op afstand veranderen zodat instanties toegang krijgen tot gegevens op het apparaat. Bij het opsporen van bewijslast tegen verdachten zou dit handig uitkomen voor de autoriteiten.

Vanaf Android versie 6 is deze methode minder effectief. Fabrikanten die apparaten met Android 6 leveren hebben versleuteling automatisch verplicht aanstaan. Toestellen die standaard met Anrdoid 6 geleverd worden zijn o.a. de Nexus 6P, Nexus 5X en HTC One A9. Deze toestellen zijn dus niet in gevaar.

Android 5 apparaten kunnen ook beveiligd worden. Dit moet je alleen als gebruiker zelf doen door versleuteling aan te zetten en een sterkte toegangscode te kiezen. Tot nu toe hebben alleen Nexus toestellen de versleuteling standaard aan staan. Het enige nadeel van versleuteling is natuurlijk wel dat je telefoon iets minder snel werkt doordat alle gegevens constant ont- en versleuteld moeten worden.

En iPhones dan? Alle iPhones tot en met iOS 7 werden in geval van onderschepping of onderzoek naar Apple gestuurd. Apple haalde op zijn beurt alle data eraf en stuurde deze terug naar de opsporingsambtenaar. Iets omslachtiger dus. Sinds iOS 8 en met iOS 9 is dit niet meer mogelijk doordat Apple zonder de toegangscode van het lockscreen de data ook niet meer kan bereiken.

Over Windows Phone en Blackberry is tot nu toe niets bekend. De Amerikaanse district attorney is fel tegen de versleuteling van smartphones. Hij is van mening dat data altijd toegankelijk moet zijn voor de opsporingsdiensten. Daarom heeft hij een voorstel gedaan om de wetgeving te veranderen zodat alle in New York verkochte smartphones weer ontsleuteld kunnen worden.

Wil je zelf je Android toestel versleutelen? Zie dit artikel op HowToGeek over Android encryptie.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *